Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Evergrande

Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Evergrande
epa09535435 The company logo of China Evergrande is displayed on a poster for a real estate project in Hong Kong, China, 21 October 2021. Shares of China Evergrande plunged more than 10 percent in Hong Kong as trading in the company resumed following a three-week suspension. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της κινεζικής Evergrande ανεστάλη σήμερα, εν αναμονή της ανακοίνωσης «εσωτερικών πληροφοριών», δήλωσε η προβληματική εταιρεία ακινήτων, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Η Evergrande, που είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, δυσκολεύεται να αποπληρώσει οφειλές της που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένων σχεδόν 20 δισ. δολαρίων από διεθνή ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης θεώρησαν τον περασμένο μήνα ότι έχει αθετήσει. καθώς δεν προχώρησε στις σχετικές πληρωμές.

Η κινεζική εταιρεία δεν προχώρησε στην πληρωμή νέων τοκομεριδίων, αξίας 255 εκατ. δολαρίων, την περασμένη Τρίτη, αν και για αυτές υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερών.

Η Evergrande έχει συστήσει μία επιτροπή διαχείρισης κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν πολλά μέλη από κρατικές εταιρείες, και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει ενεργά με τους πιστωτές της.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της κινεζικής νήσου Χαϊνάν διέταξε την Evergrande στις 30 Δεκεμβρίου να κατεδαφίσει τα 39 οικιστικά κτίριά της μέσα σε 10 ημέρες, λόγω παρανομιών στην κατασκευή τους.

Τα κτίρια αυτά απλώνονταν σε έκταση 435.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που επικαλούνταν μία επίσημη σύσταση στη μονάδα της Evergrande στη Χαϊνάν.

Την Παρασκευή, η Evergrande μετρίασε τα σχέδιά της για την αποπληρωμή επενδυτών στα προϊόντά της διαχείρισης πλούτου, αναφέροντας ότι ο κάθε επενδυτής θα μπορούσε να λάβει 8.000 γιουάν (1.257 δολάρια) τον μήνα ως πληρωμή κεφαλαίου επί τρεις μήνες, ανεξάρτητα από το πότε λήγει η επένδυση. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει πόσο βαθειά είναι η πίεση ρευστότητας της κινεζικής εταιρείας.

Η Evergrande ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 97,1% των εθνικών της έργων έχουν επανεκκινήσει μετά από τρίμηνες προσπάθειες. Πολλά έργα είχαν σταματήσει προηγουμένως μετά την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει τους βασικούς προμηθευτές και εργολάβους της.

Η μετοχή της εταιρείας έχασε το 89% της αξίας της πέρυσι, κλείνοντας την Παρασκευή στο 1,59 δολάριο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ