Αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s

Αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι το βελτιωμένο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας αποτελεί βασικό μοχλό επιστροφής των καταθέσεων.

 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών – Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς – σε (P)Caa3 από (P)Ca καθώς και τη βασική πιστωτική αξιολόγησή τους (baseline credit assessment, BCA) σε caa2 από caa3.

Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση του κινδύνου αντισυμβαλλόμενων των τεσσάρων τραπεζών σε Caa2(cr) από Caa3(cr) και επιβεβαίωσε το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων τους σε Caa3. Το αξιόχρεο των καταθέσεων της Alpha Bank και της Εθνικής έχει θετικές προοπτικές, ενώ της Eurobank και της Πειραιώς έχει σταθερές.

Το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Attica Bank επιβεβαιώθηκε στο Caa3 με σταθερή προοπτική και το BCA της σε caa3, ενώ η αξιολόγηση του κινδύνου αντισυμβαλλόμενων της τράπεζας αναβαθμίστηκε στο Caa2 (cr) από Caa3(cr).

Οι αξιολογήσεις αυτές ακολουθούν την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία οδήγησε επίσης στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε Caa2 (με θετικές προοπτικές) από Caa3(με σταθερές προοπτικές).

«Οι υψηλότερες πιστωτικές αξιολογήσεις (BCAs) αντανακλούν το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οδήγησε τον οίκο στην αναβάθμιση του μακροοικονομικού προφίλ της χώρας σε «πολύ αδύναμο+» από «πολύ αδύναμο», καθώς και βελτιώσεις στο προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, επιστροφή σε οριακή κερδοφορία των βασικών δραστηριοτήτων τους και την πιθανή συνέχιση της τάσης αυτή το 2017-18», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του. «Επιπλέον, τα BCA’s λαμβάνουν επίσης υπόψη τις προοπτικές περαιτέρω περιορισμένων βελτιώσεων στα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών που προκύπτουν από την πιθανή επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η οικονομία αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης».