Αναβολή στη δίκη του Μουμπάρακ

Αναβολή στη δίκη του Μουμπάρακ

Οι εξελίξεις στη δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου ενισχύουν την πολιτική αστάθεια στην χώρα - Πίστωση χρόνου ζητά η προσωρινή κυβέρνηση.

Για τις 14 Σεπτεμβρίου ανέβαλε δικαστήριο του Καΐρου τη δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ που κατηγορείται για «συνέργεια σε φόνους» διαδηλωτών κατά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που τον ανέτρεψε.

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, νοσηλεύται προς το παρόν φρουρούμενος σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου μετά την δικαστική απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικόύς όρους.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η κρατική τηλεόραση, ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο καθισμένος σε ένα φορείο, πίσω από τα κάγκελα του κελιού που έχει τοποθετηθεί εντός της δικαστικής αίθουσας για τους κατηγορουμένους. Μαζί του βρίσκονταν οι εννέα συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων και οι δυο γιοι του.

Οι εξελίξεις στη δίκη του Μουμπάρακ έχουν ενισχύσει την πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο που τελεί ακόμη υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του κρατούμενου αποπεμφθέντος προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;

Ο προσωρινός πρωθυπουργός Χάζεμ αλ-Μπεμπλάουι δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξισορροπήσει τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα στα μέτρα που παίρνει, ενώ ζήτησε χρόνο από τη διεθνή κοινότητα για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Η στάση ορισμένων χωρών άλλαξε σιγά σιγά υπέρ της Αιγύπτου, αλλά άλλοι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να διορθώσουν τις σκέψεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στην Αίγυπτο», δήλωσε ο αλ-Μπεμπλάουι, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ πως η κυβέρνησή του «κάνει μια πλήρη αποτίμηση της σχέσης ΗΠΑ-Αιγύπτου».

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε, ωστόσο, το ενδεχόμενο περικοπής της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, λόγω της δολοφονίας εκατοντάδων ισλαμιστών κατά τη διάρκεια της καταστολής.

Χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Κάιρο και σε δεκατρείς επαρχίες της Αιγύπτου συντομεύθηκε κατά δύο ώρες και ισχύει στο εξής από τις 21:00 έως τις 06:00 καθημερινά εκτός της Παρασκευής.

Ωστόσο οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις παρά τις προειδοποιήσεις της προσωρινής κυβέρνησης, απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων ηγετών τους και την επαναφορά του Μόρσι στην προεδρία της χώρας.