Αναβολή στην εύρεση λύσης για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Αναβολή στην εύρεση λύσης για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Καθυστερούν οι συνομιλίες με ΕΕ και Ουκρανία - Η Γερμανία διαψεύδει την παράδοση όπλων από κράτη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Καθυστέρηση παρουσιάζουν οι τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουκρανία που είχαν ως στόχο την επίλυση της διένεξης για το φυσικό αέριο. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει η συνάντηση, με τη συμμετοχή και του Κιέβου, να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας είπε πως η συνάντηση είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να συμφωνηθεί μια άλλη ημερομηνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Η Ρωσία σταμάτησε στα μέσα Ιουνίου τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση των τιμών που επιβλήθηκε από την Gazprom μετά την άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών ηγετών και η οποία έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με τον Νόβακ, απλήρωτα ποσά ύψους 5,3 δισεκ. δολαρίων.

Η διένεξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος των οποίων διέρχεται από την Ουκρανία, αν η χώρα αυτή αποφασίσει να κρατήσει ένα μέρος αυτό το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη. Η ΕΕ εξαρτάται κατά 30% από τη Ρωσία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, οι μισές από τις οποίες διέρχονται από την Ουκρανία.

Διαψεύδει το Κίεβο η Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει πληροφορίες για χώρες που να εξοπλίζουν την ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του ουκρανού υπουργού Άμυνας ότι κάποιες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε παραδόσεις όπλων προς τη χώρα του.

«Το ερώτημα για το αν στέλνονται όπλα θα πρέπει να απευθυνθεί στις χώρες που υποτίθεται ή που φέρεται ότι το κάνουν. Δεν είμαστε μία από αυτές τις χώρες και δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Χελετέι δήλωσε την Κυριακή ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν τη χώρα του για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές ύστερα από τις διμερείς συναντήσεις νατοϊκών υπουργών Άμυνας, όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στην Ουαλία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Συμμαχία δεν θα εξοπλίσει την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της, αλλά ότι αυτό μπορούν να το πράξουν από μόνοι τους οι σύμμαχοι.

Εχθροπραξίες μέσα στην εκεχειρία…
Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στο Ντονέκτσκ, σε μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αντάρτες, ενώ μια εξαμελής ομάδα διεθνών παρατηρητών δέχθηκε χθες, Κυριακή, δύο φορές επίθεση με οβίδες στην ίδια περιοχή, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, έγινε γνωστό από τις δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ και εκπρόσωπο των παρατηρητών.

Ο φόνος των έξι πολιτών είναι η βαρύτερη απώλεια μεταξύ των αμάχων μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες και έχει ήδη επανειλημμένα παραβιασθεί. Στόχος της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη πέντε μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Κίεβο κατηγόρησε χθες τους αντάρτες ότι απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία εντείνοντας τα πυρά τους εναντίον των ουκρανικών θέσεων.

Τον εύθραυστο χαρακτήρα της εκεχειρίας υπογράμμισε και το επεισόδιο στο οποίο δύο οχήματα που έφεραν τα διακριτικά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και μετέφεραν έξι παρατηρητές δέχθηκαν οβίδες και υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σε δήλωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται πως τέσσερις οβίδες εξερράγησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ομάδα των παρατηρητών η οποία είχε μεταβεί σε αγορά του Ντονέτσκ που υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε νωρίτερα βομβαρδιστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο για αντιστάθμιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων ετοιμάζει η Ρωσία

Ένας πολύ βαρύς χειμώνας περιμένει την Ουκρανία