Αναζητάτε χρήματα για την επιχειρηματική σας ιδέα; Η Indiegogo έχει τη λύση

Αναζητάτε χρήματα για την επιχειρηματική σας ιδέα; Η Indiegogo έχει τη λύση

Ξεχάστε τα ρομπότ και τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Αυτή την περίοδο, ο διευθύνων σύμβουλος της Indiegogo είναι εστιασμένος στο φυστικοβούτυρο.

«Αυτό το φυστικοβούτυρο φτιάχνεται με τρία μόλις συστατικά: φυστίκια, αλάτι και μέλι. Το μέλι είναι το μυστικό της καλής γεύσης του», είπε ο Σλάβα Ρούμπιν.

Η μεγάλη εμμονή του, το Good Spread Peanut Butter, είναι μία μόνο από τις 300.000 εκστρατείες που έχουν εμφανιστεί στο Indiegogo από τότε που η πλατφόρμα crowdfunding ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008.

Ο καθένας μπορεί να βάλει τη δική του εκστρατεία χρηματοδότησης στο Indiegogo. Όμως, σε αντίθεση με το Kickstarter, αυτή η πλατφόρμα παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα χρήματα που συγκέντρωσαν, ακόμα κι αν δεν πετύχουν το σύνολο του χρηματοδοτικού τους στόχου.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει βοηθήσει επιχειρηματίες να συγκεντρώσουν περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια, λέει ο Ρούμπιν. Η ιστοσελίδα, που έχει 15 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα, κρατάει προμήθεια 5% από το σύνολο του ποσού που συγκεντρώνεται για κάθε εκστρατεία.

Αν και τα δύο τρίτα των εκστρατειών έχουν έδρα στις ΗΠΑ, ο Ρούμπιν λέει ότι εκπλήσσεται από τους ρυθμούς εξάπλωσης της πλατφόρμας στο εξωτερικό.

Τι κάνει όμως μια εκστρατεία crowdfunding επιτυχημένη; Ιδού τα tips του ίδιου του Ρούμπιν:

1) Βίντεο. Οι εκστρατείες που περιλαμβάνουν και βίντεο – σχετικά με την νεοφυή επιχείρηση και το προϊόν της – συγκεντρώνουν 114% περισσότερα χρήματα στο Indiegogo σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν βίντεο.

2) Προσωπικός κύκλος. «Βάλτε την οικογένεια, τους φίλους και τους πελάτες σας να χρηματοδοτήσουν και να γνωστοποιήσουν την εκστρατεία σας σε άλλους» λέει ο Ρούμπιν. «Αυτό θα δημιουργήσει μια ευνοϊκή συγκυρία για την εκστρατεία σας».

3) Τακτικές ενημερώσεις. Οι εκστρατείες που προσφέρουν τακτικές ενημερώσεις κάθε πέντε μέρες συγκεντρώνουν διπλάσια χρήματα σε σχέση με εκείνες που ενημερώνονται κάθε δέκα μέρες, ή σπανιότερα.

4) Χρησιμοποιήστε τα μέσα ενημέρωσης. Κινητοποιήστε από νωρίς έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. «Βγείτε στα media και πείτε εξαρχής τι ακριβώς αφορά η εκστρατεία σας».

5) Μην κολλάτε στα χρήματα. «Μην εστιάζετε στους λόγους για τους οποίους θέλετε τα λεφτά» τονίζει ο Ρούμπιν. «Πρέπει να εξηγήσετε γιατί το προϊόν είναι ενδιαφέρον και πώς σχετίζεται με το εν δυνάμει κοινό σας».

6) Μην αγνοείτε την ανατροφοδότηση. Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι πελάτες σας. Μέσω των απόψεών τους, θα κατανοήσετε καλύτερα τις προτιμήσεις και τις αντιδράσεις της αγοράς