Αναζητείται… ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα: Για μακρά περίοδο κρίσης προειδοποιεί η Maersk

Αναζητείται… ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα: Για μακρά περίοδο κρίσης προειδοποιεί η Maersk
(FILES) Containers of Danish shipping and logistics company Maersk are seen in Copenhagen, Denmark, on September 14, 2023. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by SERGEI GAPON / AFP) Photo: AFP
Η Διώρυγα του Σουέζ θα συνεργασθεί με τους πελάτες για να μειώσει τον αντίκτυπο των επιθέσεων.

Οι επιθέσεις που πραγματοποιούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες ανταρτών της Υεμένης Χούθι έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία και εξαναγκάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν για τα πλοία τους μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές διαδρομές.

Η Maersk, ο δεύτερος μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος, συμβουλεύει τους πελάτες του να προετοιμαστούν για μια κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που θα μπορούσε να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Δυστυχώς, δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στην Ερυθρά Θάλασσα να συμβαίνει σύντομα», τονίζει στο CNBC ο πρόεδρος της Maersk στη Βόρεια Αμερική Charles van der Steene. «Τους ενημερώνουμε ότι οι μεγαλύτερες διαδρομές θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το δεύτερο και ενδεχομένως το τρίτο τρίμηνο».

Στις 5 Ιανουαρίου, η Maersk ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν για το «προσεχές μέλλον» μετά από επιθέσεις σε πλοία της.

Σύμφωνα με τα αμυντικά στοιχεία των ΗΠΑ, οι Χούθι έχουν είτε επιτεθεί είτε απειλήσει εμπορικά πλοία τουλάχιστον 46 φορές από τον Νοέμβριο. Παρά τα πολλαπλά χτυπήματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους εναντίον των ανταρτών, οι Χούθι έχουν προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις τους «θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα κατά της Γάζας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεγαλύτερες διελεύσεις γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας καθυστερούν την άφιξη των άδειων πλοίων που επιστρέφουν στην Ασία για να παραλάβουν αγαθά. Οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τη συνοχή του εμπορίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Διώρυγα του Σουέζ θα συνεργαστεί με του πελάτες για την ανεύρεση τρόπων που θα περιορίσουν τις επιδράσεις που έχει στο εμπόριο η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας Οσάμα Ράμπι κατά την συνάντηση που είχε με τον Σόρεν Τοφτ, διευθύνοντα σύμβουλο του ναυτιλιακού κολοσσού MSC.

Οι τιμές των θαλάσσιων ναύλων έχουν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ταξιδιού. Παρά το γεγονός ότι το κόστος δεν έχει υπολογιστεί εκ των προτέρων στα έξοδα των ναυλωτών, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός που σχετίζεται με την Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να κορυφώνεται ήδη. Αξιωματούχοι της Maersk δήλωσαν κατά την πρόσφατη κλήση κερδών της ότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με την περίοδο πληθωρισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την Covid- εποχή, λόγω της τρέχουσας πλεονάζουσας χωρητικότητας των πλοίων που προκύπτει από την ύφεση της βιομηχανίας εμπορευμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: