Ανδρέας Γραμμάτης (Douleutaras): Με όραμα τη δηµιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήµατος επαγγελµατιών-επιχειρηµατιών

Ανδρέας Γραμμάτης (Douleutaras): Με όραμα τη δηµιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήµατος επαγγελµατιών-επιχειρηµατιών
«Μία επιτυχημένη εταιρεία πρέπει να έχει ως κύριο στόχο της τη δημιουργία αξίας στο οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιείται» αναφέρει στο Fortune Greece ο Ανδρέας Γραμμάτης.

Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι εξέχον μέλος τόσο της λίστας «40 under 40» όσο και του εγχώριου startup οικοσυστήματος. Το Douleutaras, η πλατφόρμα, την οποία ίδρυσε με τους Cezary Szandecki και Ιωάννη Πουλουπάτη για να φέρει κοντά τους επαγγελματίες με τον κόσμο που αναζητεί εξειδικευμένες εργασίες, εξελίσσεται, προσθέτοντας πολλά «βέλη» στη φαρέτρα: Κάποια από αυτά είναι η προσθήκη ασύγχρονης επικοινωνίας (chat) μέσω των χρηστών, η δυνατότητα παρακολούθησης του συνολικού ταξιδιού μιας υπηρεσίας μέσα από τη νέα  εφαρμογή για κινητά, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της πλατφόρμας.

Με «περισσότερη υπομονή και βλέποντας τα  πράγματα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα», το Douleutaras κάνει σταθερά διεθνή βήματα στην αγορά της Κύπρου και από το 2022 στις αγορές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Μια επιτυχημένη εταιρεία πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία αξίας, στο οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιείται. Μόνο τότε μπορεί να δημιουργεί αξία για τον εαυτό της» αναφέρει στο Fortune Greece ο Ανδρέας Γραμμάτης.

Συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα 40 under 40 το 2017. Ποια είναι η εξέλιξη της εταιρείας σας από τότε μέχρι σήμερα; Μπορείτε να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα milestones της εταιρείας σας στο ίδιο χρονικό διάστημα;

Είναι αξιοσημείωτο πως η εταιρεία από το 2017 έως σήμερα έχει εξελιχθεί με θεαματικούς ρυθμούς, παραμένοντας πάντα αφοσιωμένη στο όραμά της: τη δηµιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήµατος επαγγελµατιών-επιχειρηµατιών, που µε βοηθό την τεχνολογία και τη συνεχή στήριξη του Douleutaras αναπτύσσουν συνεχώς τις ικανότητές τους. Αυτό αποτυπώνεται και με βάση τα παρακάτω milestones:

Ιούνιος 2018: Αλλάζουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, εφαρμόζοντας ένα πολύ πιο δίκαιο μοντέλο χρέωσης προς τον επαγγελματία, το οποίο ευθυγραμμίζει απόλυτα τα κίνητρα του επαγγελματία με αυτά του πελάτη.

Μάρτιος 2019: Εγκαινιάζουμε έναν έξυπνο αλγόριθμό ο οποίος εξασφαλίζει πως κάθε εξειδικευμένο αίτημα θα εξυπηρετηθεί μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα από τους πιο αξιόπιστους επαγγελματίες που βρίσκονται διαθέσιμοι εκείνη τη στιγμή στην περιοχή του.

Νοέμβριος 2020: Εξαπλωνόμαστε στην Κύπρο ως Douleutaras.com.cy.

Μάρτιος 2021: Ανακοινώνουμε νέο γύρο χρηματοδότησης με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών στη Δυτική Ευρώπη.

Οκτώβριος 2021: Εγκαινιάζουμε το “Douleutaras Pros Academy”, έναν παγκοσμίως καινοτομικό θεσμό που αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο των τεχνικών επαγγελμάτων, προσφέροντας στους επαγγελματίες συνεργάτες μας για πρώτη φορά στην Ευρώπη και σε συνεργασία με το ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Πιστοποίησης «Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη».

Νοέμβριος 2021: Ξεκινάμε τη δραστηριοποίησή μας στην Ιρλανδία ως YourPro και στην Πορτογαλία ως YourHero.

Φεβρουάριος 2022: Σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο UCLan Cyprus, εγκαινιάζουμε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα «Douleutaras Pros Academy» και στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα επανερχόμαστε με δεύτερο κύκλο μαθημάτων, επενδύοντας περαιτέρω στην επιμόρφωση των επαγγελματιών συνεργατών της πλατφόρμας.

Ιούνιος 2022: Έχοντας εδραιωθεί και στις 3 νέες μας αγορές, μπαίνουμε στην τρίτη φάση του επιχειρηματικού μας σχεδίου με στόχο το λανσάρισμα περισσότερων από 10 νέων αγορών μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Πόσο έχετε αλλάξει εσείς προσωπικά από τότε; Ποια είναι τα κυριότερα «μαθήματα» που έχετε πάρει και σας έχουν βοηθήσει να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε;

Τα μαθήματα είναι αρκετά και σε επιχειρηματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.  Κατ’ αρχάς, μία επιτυχημένη εταιρεία πρέπει να έχει ως κύριο στόχο της τη δημιουργία αξίας στο οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιείται. Μόνο τότε μπορεί να δημιουργήσει αξία για τον εαυτό της. Σε κάθε περίπτωση, ο μοναδικός σημαντικότερος τρόπος για να μπορεί μία εταιρεία να ξεπερνάει τα σημαντικά εμπόδια που αναπόφευκτα θα της παρουσιαστούν είναι η δημιουργία και η συνεχής καλλιέργεια μίας ισχυρής αποστολής που αγγίζει ολόκληρο το οικοσύστημα δραστηριοποίησης. Σε προσωπικό επίπεδο, τώρα, έχω μάθει να έχω περισσότερη υπομονή, να βλέπω τα πράγματα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και να επηρεάζομαι λιγότερο συναισθηματικά από βραχυπρόθεσμα εμπόδια που μας παρουσιάζονται, πράγμα απαραίτητο για τη διατήρηση μιας, όσο γίνεται, εσωτερικής ισορροπίας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που «τρέχετε» αυτήν την περίοδο;

Ένα από τα σημαντικότερα projects είναι η συνεχή μας ανάπτυξη στις αγορές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις οποίες δραστηριοποιούμαστε μόλις 7 μήνες.
Παράλληλα, εξελίσσουμε συνεχώς τις τεχνολογικές λειτουργίες που παρέχουμε στους χρήστες μας μέσω του προϊόντος μας. Κάποιες από αυτές είναι η προσθήκη ασύγχρονης επικοινωνίας (chat) μέσω των χρηστών μας, η δυνατότητα παρακολούθησης του συνολικού ταξιδιού μιας υπηρεσίας μέσα από τη νέα μας εφαρμογή για κινητά, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της πλατφόρμας μας.
Ακόμη, στόχος μας είναι η παροχή των υπηρεσιών μας και μέσω επιπλέον καναλιών όπως μέσω της συνεργασίας μας με τα Public. Τέλος, στόχος μας είναι και η ενίσχυση του «Douleutaras Pros Academy», καθώς τους επόμενους μήνες σκοπεύουμε να εγκαινιάσουμε το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη αλλά και να επανέλθουμε με επόμενους κύκλους μαθημάτων σε Αθήνα και Κύπρο.

Είστε εξέχον μέλος του startup οικοσυστήματος της χώρας. Πώς βλέπετε εσείς την πορεία του και τι αναμένετε για το μέλλον;

Το startup οικοσύστημα έχει παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη τα τελευταία 5-7 χρόνια, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα να δημιουργούν καινοτομικά προϊόντα, τα οποία μάλιστα εξάγουν και στο εξωτερικό. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα πλέον την προσέλκυση όλο και πιο ικανού ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι startup εταιρείες αποτελούν ένα εξίσου ελκυστικό προορισμό για νέους ανθρώπους, όσο και τα μεγαλύτερα brands.

Η συγκεκριμένη πορεία πιστεύω πως θα συνεχιστεί και στο μέλλον με αυξητική τάση, καθώς μετά και τα πρώτα exits αρκετοί ιδρυτές επανέρχονται στο οικοσύστημα είτε για να ξεκινήσουν μία νέα startup, είτε για να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και τις συμβουλές τους σε άλλους ιδρυτές που ξεκινούν τώρα την πορεία τους.

Τι περιμένετε από την αγορά εργασίας στο μέλλον, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων σε μακροοικονομικό επίπεδο (π.χ. έκρηξη πληθωρισμού), που καθιστούν την προσφορά «χεριών» ολοένα και πιο «σφιχτή»;

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του πληθωρισμού αναμφίβολα δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζεται ο ρόλος που θα διαδραματίσει η τεχνολογία στο να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη πρόκληση.

Καθώς η προσφορά εργασίας γίνεται όλο και πιο «σφιχτή», η τεχνολογία, μέσω της αυτοματοποίησης αλλά και της αύξησης της αποδοτικότητας που μπορεί να προσφέρει, θα συγκεντρώσει ακόμα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Θεωρώ πως θα δούμε ακόμα και παραδοσιακές εταιρείες, χωρίς έντονη τεχνολογική βάση, να επενδύουν σημαντικά ποσοστά στην ψηφιοποίηση των δομών τους.

Ένα δικό σας σχόλιο με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας 40 under 40 του Fortune Greece.

Συγχαρητήρια στο Fortune Greece για τη διατήρηση του συγκεκριμένου θεσμού, ο οποίος επιτρέπει σε όλους μας να «καμαρώνουμε» για όλα όσα πετυχαίνει και εξελίσσει ο επιχειρηματικός κλάδος κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

*Δείτε όλη τη λίστα 40under40 για το 2022

**Δείτε περισσότερους πρωταγωνιστές από όλη τη δεκαετία στο mini site Ten Years 40under40