Ανδρουλάκης για πρόταση δυσπιστίας: «Πρέπει να μπεί φραγμός στη αλαζονεία και στην ασυδοσία της κυβέρνησης»

Ανδρουλάκης για πρόταση δυσπιστίας: «Πρέπει να μπεί φραγμός στη αλαζονεία και στην ασυδοσία της κυβέρνησης»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει πρόταση μομφής, υπογεγραμμένη από περισσότερους από 80 βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νεας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ ήτανε σε εξέλιξη η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκέμβριου 2022, σχετικά́ με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχωρίων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή́ Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις», Τρίτη 26 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για «συγκάληψη και ατιμωρησία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Είπε ότι «σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία» η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «να κρύβει την αλήθεια, αντί να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης».

Πρόσθεσε, ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική».

Υπενθύμισε, ότι πριν από μερικές μέρες στη Βουλή «απέναντι στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία» της κυβέρνησης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους, «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης».

«Ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, εμείς ζητήσαμε Προανακριτική Επιτροπή βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη μη εκτέλεση της Σύμβασης 717 και είπατε “όχι”. Η δε Εξεταστική Επιτροπή την οποία υπερψηφίσατε απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών» ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είχε «το θράσος να αποκλείσει από τη λίστα μαρτύρων ακόμα και την πρώην Επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδα Γεροντίδου, η οποία ερεύνησε για δύο χρόνια την επίμαχη Σύμβαση 717 μέχρι να αντικατασταθεί από τη διοίκηση της Αρχής».

Είπε, ότι στο Πόρισμα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία «αποδίδει πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος», προσθέτοντας «αγνοείτε ακόμη και το Πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε και η οποία επισημαίνει καθαρά ότι αν το σύστημα αυτόματης τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ».

«Προχθές είχαμε ένα νέο γεγονός: Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη ενώ ακόμη όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος όλος ο ελληνικός λαός απο το σοκ της απώλειας 57 συνανθρώπων μας η μόνη αγωνία κάποιων στη κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον, πως θα ενισχυθεί με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης που εσείς, όμως, παράνομα είχατε διορίσει σε αυτή τη θέση, δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης» είπε και πρόσθεσε:

«Πριν ακόμα αυτές οι συνομιλίες παραδοθούν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό ΜΜΕ. Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις. Ποιός την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο αυτό ηχητικό υλικό; Ποιός είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την ελληνική Αστυνομία και πριν την ελληνική Δικαιοσύνη. Ποιός επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιός τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί “μόνο ανθρώπινου λάθους”;».

«Έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτοί ήταν που οργάνωσαν τις υποκλοπές, αυτοί ήταν που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαΙκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμε σήμερα στην κραυγή της κοινωνίας που αγωνιά για δικαιοσύνη, φως και αλήθεια. Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ήλθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας».

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης θα έλθει εδώ για να απολογηθεί, ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν: Επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς; Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα, να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να μπεί φραγμός στη αλαζονεία και στην ασυδοσία της κυβέρνησης, πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη θεσμική παρακμή, την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη».

Είπε ότι «οι μηχανισμοί και οι υπουργοί προπαγάνδας της ΝΔ» συνδέουν αυτή την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς και τη δημοκρατία, «με συμφέροντα» και τόνισε:

«Κρίνουν εξ ιδίων τ’ αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν κινούνται παράλληλα, ούτε τέμνονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα όπως οι δικές σας αποφάσεις. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ».

«Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε από το πρωΐ υποτιμάτε τη δύναμη και τη ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών.

‘Αλλωστε με έχετε συνηθίσει. Όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε “πράκτορα ξένων δυνάμεων” για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα. Ό,τι κάνατε πριν από μερικές δεκαετίες, κάτι που η δημοκρατία μας, -η μεταπολίτευση-, θεωρούσε ένα πολύ κακό και άσχημο παρελθόν. Ακόμη και αυτό το επαναλάβατε δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς σας με σκοτεινές πρακτικές. Τώρα που αγωνιζόμαστε να σώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, μας βαφτίζετε “διαπλεκόμενους”» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε:

«Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία.

Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: