Ανδρουλάκης: Με παρακολουθούσαν με σκοπό να με εκβιάσουν

Ανδρουλάκης: Με παρακολουθούσαν με σκοπό να με εκβιάσουν
Ï ðñüåäñïò ôïõ ÐÁÓÏÊ-ÊéíÞìáôïò ÁëëáãÞò Íßêïò ÁíäñïõëÜêçò, ìéëÜ êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõíÝíôåõîçò Ôýðïõ ìå êåíôñéêü èÝìá ôï áõîçìÝíï êüóôïò æùÞò (åíÝñãåéá-ðëçèùñéóìüò-êïéíùíéêÞ êáôïéêßá), óôïí Åëëçíéêü Êüóìï, ôçí ÔåôÜñôç 13 Éïõëßïõ 2022. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η ΕΥΠ δεν ήθελε μόνο να παρακολουθεί τις τηλέφωνικές του συνομιλίες, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Με ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα πολιτικής πλεκτάνης για την οποία επέδωσε την ευθύνη στο κ. Μητσοτάκη και στο επιτελικό κράτος που έχει συγκροτηθεί.

«Αν ήμουνα ο κ. Μητσοτάκης και δεν είχα καμία ευθύνη, ξέρετε τι θα έκανα; Αν τύχαινε κάτι στη χώρα μου και ήμουν πρωθυπουργός, θα ζητούσα συγνώμη και θα έκανα ό,τι έπρεπε για να πιάσω αυτόν που χειρίζεται το Predator στην Ελλάδα. Τι λέει η ΕΥΠ; Δεν το έχουμε εμείς. Δεν πρέπει να βρουν ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα και ποιος συγχρονίζεται με την ΕΥΠ; Εδώ μιλάμε για επιτελικό παρακράτος το οποίο τι κάνει; Όχι μόνο παρακολουθούσε, αλλά πάει να δημιουργήσει μία αντίληψη περί κανονικότητας των παρακολουθήσεων μέσω της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ και το επιχείρημα «και αυτοί τα έκαναν». Όποιοι τα έκαναν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη είτε είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καμμένο είτε είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να καλύψει κανέναν γι’ αυτό και ψήφισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που περιλαμβάνει και το ζήτημα του ΚΚΕ το οποίο έχει καταγγέλλει παρακολουθήσεις από το 2016. Εμείς δεν κάνουμε παζάρια με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε σοκαρισμένος για τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι δεν θέλησε να ενημερωθεί για την υπόθεση κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως επιχειρεί να παρουσιάσει το θύμα ως θύτη και ουδέποτε δέχθηκε επίσημο αίτημα από την ΕΥΠ παρά ένα μήνυμα του κ. Γεραπετρίτη αν θέλει να ενημερωθεί. Μόνο ένα μήνυμα από τον κ. Γεραπετρίτη, που έχει περίσσιο θράσος και βγάζει και γλώσσα στη Βουλή. Βγαίνει χθες στον ΣΚΑΪ και λέει: «μα εγώ δεν ξέρω τίποτα». Ο άνθρωπος που με κάλεσε να με ενημερώσει, βγαίνει επισήμως και λέει στον ελληνικό λαό ότι δεν ξέρει τίποτα. Άρα τι θα μου έλεγε; Δε δέχομαι ούτε την προσωπική μου κοροϊδία ούτε και την κοροϊδία 11 εκατομμυρίων Ελλήνων. Θέλω μία επίσημη ενημέρωση. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Επισήμως. Και ως προς τον ισχυρισμό τους ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός γιατί είναι παράνομο. Άρα να παρανομήσω εγώ για να μην παρανομήσει ο κ. Μητσοτάκης, μα τί λέτε; Έδωσα θεσμική διέξοδο. Την ΑΔΑΕ, την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία αν δεν την είχε ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι με παρακολουθούσε η ΕΥΠ», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Προανήγγελλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ότι θα πράξει τα νόμιμα όσον αφορά και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Κοντολέοντα.

Απέρριψε τις διαρροές της κυβέρνησης περί εμπλοκής τρίτων χωρών και τις ηχηρές διαψεύσεις, που έγιναν κι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση. «Καλά μιλάει ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα θέματα της Τουρκίας σε μένα; Στον πρωταγωνιστή για να πάρει απόφαση το ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η Ευρώπη να πουλάει όπλα στην Τουρκία; …. Γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά σε αυτόν τον τόπο. Εγώ έχω αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, έχω αγωνιστεί για να μην πολεμάει ο Ερντογάν με αυτό τον τρόπο που πολεμάει τους Κούρδους. Και επειδή δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου θα κινηθώ νομικά και σε αυτό το επίπεδο διότι η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την υπόθεση δείχνει το πραγματικό πρόσωπο μιας δεξιάς αυταρχικής αντίληψης και αυτήν την αντίληψη να ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η δημοκρατική παράταξη θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες και θα τη συντρίψει γιατί κάνει ζημιά στη δημοκρατία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχολίασε ακόμη τη χθεσινή παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ώστε να μην κληθεί ο κ. Ανδρουλάκης μαζί με τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη στην ακρόαση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα αλλά αντίθετα να προσκληθεί σε μελλοντική συνεδρίαση με Καταλανούς ευρωβουλευτές, ο Νίκος Ανδρουλάκης με την αναφορά (…). Ό,τι και να κάνει η ΝΔ για να θάψει το θέμα με ψευτοδιλήμματα, με παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες ή εδώ, θέλω να στείλω ένα απλό μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι αντί να με συμβουλεύει για το πώς θα κινηθώ νομικά – έχω πολύ καλούς δικηγόρους να τον ενημερώσω-, τον συμβουλεύω να μην βάλει εμπόδια ώστε η χώρα να αποκτήσει τους θεσμούς και τη νομοθεσία και να θωρακιστεί από τη χρήση αυτών των λογισμικών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέκρουσε τα διλήμματα «Μητσοτάκης ή χάος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν το αγοράζει. «Έχει πει κάτι ο Κώστας Σημίτης. Τον κάθε πρωθυπουργό τον ψηφίζει ο ελληνικός λαός και είναι ένοικος του Μαξίμου. Δεν είναι ιδιοκτήτης του Μαξίμου. Θα μάθουν λοιπόν να συμπεριφέρονται ως ένοικοι και όχι ως ιδιοκτήτες, εκβιάζοντας τον ελληνικό λαό και καταπατώντας κάθε αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, ορθού λόγου και βεβαίως και κράτους δικαίου» επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Εγώ αγωνίζομαι για να είναι η παράταξή μας ισχυρή και από την πρώτη Κυριακή να έχει σταθερότητα, κυβέρνηση και όχι εκβιασμούς Τσίπρα – Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας αξιοποιεί αυτή τη νοσηρή υπόθεση για να ξεπλύνει τις ευθύνες μιας καταστροφικής διακυβέρνησης, αυτής με τον κ. Καμμένο και με διάφορους άλλους, που πρωταγωνίστησαν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διέψευσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμπράξει σε «μέτωπο» με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους ισχυρισμούς της ΝΔ κι έκανε λόγο για πανομοιότυπη θέση με το αφήγημα Τσίπρα πριν έναν μήνα.

«Θέλω να πω στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έλεγε αυτά, που λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. «Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ σου βγαίνει Νέα Δημοκρατία» και τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει τα ίδια. Θέλω να τους πω επίσης ότι τους εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας, διότι αυτή η υπόθεση τί αποδεικνύει; Ότι όχι μόνο δεν ήμουν ο πρόθυμος εταίρος του κ. Μητσοτάκη, ήμουν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γι’ αυτό λοιπόν ας σταματήσουν τα παραμύθια. Η δημοκρατική παράταξη έχει μια αυτόνομη πορεία. Είμαστε τρία άλλα κόμματα. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με τις ιστορικές τους καταβολές, με τις ιδεολογικές τους διαφορές και με ένα άλλο ανθρώπινο δυναμικό. Θα δεχόμουν στο κόμμα μου συμπεριφορές τύπου Πολάκη; Θα δεχόμουν στο κόμμα μου, ως αρχηγός της παράταξης να συγκυβερνούσα με τον Καμμένο; Θα δεχόμουν συμπεριφορές όπως του κ. Γεωργιάδη και όλων αυτών; Του κ. Βορίδη, που ανέφερε χθες ότι είμαι υπεύθυνος για το όνομα της ΕΥΠ; Δηλαδή και με παρακολουθούσαν και τα έχουν κάνει μπάχαλο και γελάνε όλα τα μέσα και όλες οι χώρες με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που άλλα λέει τη μια και άλλα λέει την άλλα και ευθύνομαι εγώ που με παρακολουθούσαν», συμπλήρωσε.

Ως προς τον χρόνο των εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι πρέπει να έχει προηγουμένως αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γύρω από την υπόθεση.

Τέλος, απευθύνθηκε στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας επισημαίνοντας ότι «αυτή η υπόθεση δείχνει σε όλους τους κεντρογενείς, δημοκράτες ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ότι τελικά οι πρακτικές Τσίπρα – Καμμένου είναι σχεδόν ίδιες με τις πρακτικές Μητσοτάκη. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να μετεωρίζεται η κυβέρνηση από τη διαχείριση του κράτους του κολλητού του Τσίπρα, στη διαχείριση του κράτους του ανιψιού Μητσοτάκη. Η Δημοκρατία πάει μαζί με την ευημερία. Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ Δημοκρατίας και ευημερίας. Γι’ αυτό είναι χυδαία αυταρχικό και ακροδεξιό αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης, που λέει «η φτώχεια και το κινητό». Τι λέτε; Και Δημοκρατία θέλουμε και ευημερία θέλουμε».