Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Το προφίλ της νέας αρχηγού του CDU

Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Το προφίλ της νέας αρχηγού του CDU

Από αυτή τη θέση δικαιούται ασφαλώς να ελπίζει μέχρι και για την Καγκελαρία. Η βιογραφία της άλλωστε τιτλοφορείται «Θέλω, μπορώ και θα το κάνω».

Η νέα αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ βρίσκεται στην πολιτική εδώ και περίπου 30 χρόνια. Έγινε αρχηγός νεολαίας, ομοσπονδιακή βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, γενική γραμματέας του CDU και τώρα αρχηγός του. Από αυτή τη θέση δικαιούται ασφαλώς να ελπίζει μέχρι και για την Καγκελαρία. Η βιογραφία της άλλωστε φέρει τον τίτλο «Θέλω, μπορώ και θα το κάνω».

Ποια είναι όμως η γυναίκα που διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της Γερμανίας; Παρά την συνεχή ενασχόλησή της με τα κοινά, στην δημοσιότητα υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την ζωή, την προσωπικότητα και τις απόψεις της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενώ οι περιγραφές για «μίνι Μέρκελ» και για «αντίγραφο» της Καγκελαρίου μάλλον την αδικούν.

«Κλαψούριζε πιο χαμηλόφωνα, Λίντνερ!»

Είναι αλήθεια ότι η 56χρονη πολιτικός από το Ζάαρλαντ αποτέλεσε επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του CDU. Αλήθεια είναι και ότι έμαθε πρώτη την απόφασή της να μην είναι και πάλι υποψήφια για αρχηγός του κόμματος ή για Καγκελάριος. Αλήθεια είναι επίσης ότι είναι από τους λίγους συνεργάτες της Καγκελαρίου που της απευθύνονται στον ενικό. Αλήθεια είναι όμως και ότι το 2011, στη εποχή της παντοδυναμίας της Άνγκελα Μέρκελ, η ΑΚΚ όπως την αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, δεν δίστασε να ρισκάρει ακόμη και την καριέρα της κάνει αυτό που ήθελε. Ως Πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, ηγείτο της πρώτης κυβέρνησης «Τζαμάικα» (CDU, Πράσινοι, FDP) στη χώρα, προς μεγάλη ικανοποίηση της Καγκελαρίου που πίστευε βαθιά στο συγκεκριμένο σχήμα.

Η σημερινή αρχηγός του CDU όμως διέλυσε με μια κίνηση τον συνασπισμό, όταν θεώρησε ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια συνύπαρξης, γεγονός που προκάλεσε την οργή της κυρίας Μέρκελ, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα η ίδια η κυρία Κραμπ- Καρενμπάουερ. Πολύ αργότερα, θα βίωνε ως Γενική Γραμματέας του κόμματος την αποτυχία της προσπάθειας σχηματισμού αντίστοιχης κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο. Κάποιοι από τους παρόντες σε εκείνη την δραματική συνεδρίαση που διέλυσε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντντερ διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά των άλλων απέναντι στο κόμμα του, θυμούνται ότι μάλλον ξαφνιάστηκαν όταν την άκουσαν να λέει σαρκαστικά: «Κλαψούριζε πιο χαμηλόφωνα, Λίντνερ!».

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πολιτική της διαδρομή μιλούν για μια πολιτικό της κεντροδεξιάς, με πιο «σοσιαλιστικές» απόψεις στα θέματα εργασίας, ασφάλισης και πρόνοιας, αλλά πιο συντηρητικές σε θέματα κοινωνικά, όπως π.χ. ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου ή η υποχρεωτική στράτευση. Προέρχεται άλλωστε από συντηρητική καθολική οικογένεια με έξι κόρες, ενώ η ίδια παντρεύτηκε στα 22 και έχει τρία ενήλικα παιδιά. Το 1998, όταν μπήκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως αντικαταστάτρια άλλου βουλευτή και αργότερα εξελέγη, έμεινε μόνο έξι μήνες στη θέση της πριν επιστρέψει μονίμως στο Ζάαρλαντ και στην τοπική πολιτική. Ακόμη θυμάται ότι έκλαιγε σε όλη τη διαδρομή για την Βόννη, διότι άφηνε πίσω την οικογένειά της. Τώρα τα πράγματα στο σπίτι είναι καλύτερα. Ο σύζυγός της, που έχει αναλάβει όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δήλωσε ενθουσιασμένος με την εκλογή της, αν και προέβλεψε ότι ο ίδιος θα μένει στο εξής πολύ περισσότερο μόνος.

Στον δρόμο προς την χθεσινή εκλογή, η νέα Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της για τα θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς: για την προσφυγική κρίση, συμφωνεί με τους χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ, ασκεί ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι η κοινωνία δεν συμμετείχε σε αυτή την πολιτική, αλλά και για τις ανεπάρκειες των υπηρεσιών ασύλου. Η πρότασή της πάντως, να υπάρχει η δυνατότητα οι αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται να διαπράττουν εγκλήματα να επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους, ακόμη και αν η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, συνάντησε την αντίσταση ακόμη και του συντηρητικού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πιο συντηρητική είναι η άποψή της και για τους μουσουλμάνους. Δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θεωρεί πως η περίφημη φράση της Καγκελαρίου, «το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία» κάνει καλό στη χώρα και έθεσε ως προϋπόθεση τον σεβασμό στις αρχές της ανοιχτής γερμανικής κοινωνίας.

Στο θέμα του «γάμου για όλους», η ΑΚΚ εμφανίστηκε κάτι περισσότερο από επιφυλακτική. «Το επόμενο βήμα τι θα είναι, ο γάμος μεταξύ συγγενών;», διερωτήθηκε προκαλώντας αντιδράσεις, αλλά προχθές, σε δηλώσεις της λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά.

Στα ευρωπαϊκά θέματα η νέα αρχηγός δεν φαίνεται να απέχει σημαντικά από τις θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που μάλλον καθησυχάζει σε πρώτη φάση τους εταίρους της Γερμανίας. Τάσσεται υπέρ του ευρωστρατού, ήταν σύμφωνη με τους χειρισμούς της Καγκελαρίου στην ελληνική κρίση και απέρριπτε και εκείνη την πρόταση του κ. Σόιμπλε το 2015 για ένα «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Αν η Ελλάδα είχε βγει από την Ευρωζώνη, θα είχαμε ενδεχομένως αντίδραση ντόμινο για άλλες χώρες», δήλωσε σχετικά.

Η επόμενη μέρα

Το μόνο που μπορεί να προβλέψει κανείς με σχετική σιγουριά είναι ότι το πείραμα της διαρχίας μεταξύ κόμματος και Καγκελαρίας δεν θα κινδυνεύσει από την Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η οποία θα ήταν μάλλον αδιανόητο να αμφισβητήσει την παραμονή της κυρίας Μέρκελ στην κορυφή της κυβέρνησης ως το τέλος της θητείας της. Η Πρόεδρος του CDU δεν αναμένεται και να προκαλέσει, με τις απόψεις της, την ρήξη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο ωστόσο έχει αρκετά δικά του προβλήματα. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι το SPD θα προτιμούσε την εκλογή του κ. Μερτς, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών στελεχών – θα υιοθετούσε ευκρινώς διαφορετικές θέσεις από τους σοσιαλδημοκράτες, ενώ θα τους «βοηθούσε» ενδεχομένως να αποχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα από τον συνασπισμό.

Η κυρία Κραμπ – Καρενμπάουερ ωστόσο δεν έχει την επιλογή να κρατήσει το κόμμα της ακίνητο. «Το “συνεχίζουμε ως έχει” δεν υπάρχει», δήλωσε και η ίδια μετά την εκλογή της και, όσο και αν αποφεύγει να τοποθετηθεί, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει το CDU λίγο πιο δεξιά και λίγο πιο συντηρητικά από το κέντρο, όπου το έφερε η κυρία Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε αν κάτι σημαίνει η διαφορά μόλις 35 ψήφων που της έδωσε τη νίκη επί του Φρίντριχ Μερτς, αυτό είναι ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις ανησυχίες εκείνων των μελών, που θέλουν λίγο πιο συντηρητική πολιτική στο μεταναστευτικό, λίγο μεγαλύτερη σχέση με τις επιχειρήσεις και περισσότερο βάρος στην εσωτερική ασφάλεια.

Κάτι τέτοιο θα ευνοούσε ακόμη και την κυρία Μέρκελ, η οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει πλέον διαφορετικές πολιτικές, υπό την υποτιθέμενη «πίεση» του κόμματός της. Οι δυο γυναίκες φαίνεται άλλωστε ότι κάνουν καλή ομάδα και σίγουρα ομάδα που κερδίζει. Συγχαρητήρια πολιτικών, συνδικαλιστών και επιχειρηματιών προς τη νέα πρόεδρο του CDU

Τα συγχαρητήριά του στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε πρώτος ο απερχόμενος αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Καλή τύχη και καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα! Και με καλή συνεργασία με το CSU», έγραψε ο Βαυαρός πολιτικός.

Λίγο αργότερα, τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανότατα επόμενος αρχηγός του CSU, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος επισήμανε ότι τα δύο αδελφά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για τη χώρα.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατιοκού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, δήλωσε έτοιμη για «καλή συνεργασία» με την νέα πρόεδρο. «Πατάει σε μεγάλα αποτυπώματα», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενη εμμέσως στην κληρονομιά που αφήνει η Άνγκελα Μέρκελ. «Τώρα το θέμα είναι να λύσουμε προβλήματα», πρόσθεσε.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να ενώσουν το CDU. Μια πλειοψηφία του συνεδρίου εκφράστηκε υπέρ μιας διαφορετικής στρατηγικής, αλλά ψήφισε μάλλον υπέρ της συνέχειας», έγραψε ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ στα συγχαρητήριά του προς την κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ. Στην ίδια γραμμή και το στέλεχος του FDP Χανς-Ούλριχ Ρύλκε που χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι το κόμμα δεν επέλεξε τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, αλλά προτίμησε να συνεχίσει με το «σύστημα Μέρκελ», ενισχύοντας, όπως είπε, την δεξιά του πτέρυγα.

Από τους Πράσινους, ο πρώην πρόεδρος Γιούργκεν Τριτίν έγραψε στο Twitter του: «Θερμά συγχαρητήρια στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ! Και για άλλη μια φορά ένα μάθημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Φρίντριχ Μερτς: Μην τα βάζετε με την Μέρκελ!».

Συγχαρητήρια προς τη νέα αρχηγό του CDU εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Ver.di» Φρανκ Μπσίρσκε, ο οποίος τόνισε ότι η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ «έχει ένα αυτί ανοιχτό για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και για τους εργαζόμενους», ο επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών Ουτς Τίλμαν, η πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικών Επιχειρήσεων Κατερίνα Ράιχε, ο Σύνδεσμος Χοντρικού Εμπορίου που έσπευσε να ζητήσει εκσυγχρονισμό και μείωση των φόρων, οι Σύλλογοι Εβραίων και Μουσουλμάνων της Γερμανίας.