«Αναίμακτη» λύση για τους πλειστηριασμούς αναζητά η κυβέρνηση

«Αναίμακτη» λύση για τους πλειστηριασμούς αναζητά η κυβέρνηση

Εντολή από το Μαξίμου για αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.

Στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων προσανατολίζεται ο Αντώνης Σαμαράς για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ελεγχόμενη και σταδιακή αλλαγή με ταυτόχρονο δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους και τους συνεπείς, είναι μονόδρομος και θα λειτουργήσει υπέρ των πολιτών.

«Δεν μπορεί από τη μία στιγμή να συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει πάση θυσία να στηρίξουμε τον κατασκευαστικό κλάδο που αριθμεί πάνω από 280 επαγγέλματα και ταυτόχρονα να ξορκίζουμε κάθε αλλαγή στο καθεστώς των ακινήτων», μεταφέρουν στην εφημερίδα κυβερνητικά στελέχη.

Καθοριστικοί παράγοντες θα είναι το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, η πενταετής προστασία του ακινήτου και η αντικειμενική αξία του.

Τα κριτήρια:
1) Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει στη θέσπιση της 5ετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, δεν θα βγαίνουν «στο σφυρί» περισσότερα από 6.000 έως 7.000 ακίνητα τον χρόνο.

2) Δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιον τρόπο δύο οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο και ο ένας έχει καταβάλει δύο δόσεις ενώ ο άλλος έχει εξοφλήσει πάνω από το 50%.

3) Μέχρι σήμερα, μοναδική προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50% δηλ. για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ, για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στις 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί ανεβαίνει 25.000 ευρώ, με απώτατο όριο τις 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των παραπάνω ορίων, πιθανότατα κατά 10% τον χρόνο.

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να καθιερωθούν και οι θεσμοί του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη, αλλά και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης», βάσει των οποίων θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι είναι συνεπείς αλλά έχουν αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων.