Άνετη επικράτηση Μπάιντεν στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών

Άνετη επικράτηση Μπάιντεν στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών
epa08268373 Former US Vice President and Democratic presidential candidate Joe Biden speaks during his Super Tuesday event at the Baldwin Hills Recreational Center in Los Angeles, California, USA, 03 March 2020. Fourteen states are holding their primaries with more than one third of the total pledged delegates in the Democratic primaries to be awarded on Super Tuesday. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Έχουμε τον ίδιο στόχο και μαζί θα νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Τζο Μπάιντεν, ανακηρύσσοντας τη νίκη του στις τρεις από τις έξι πολιτείες όπου διεξήχθησαν εσωκομματικές ψηφοφορίες χθες.

Ο Τζο Μπάιντεν οδεύει σε άνετες νίκες επί του Μπέρνι Σάντερς στις εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις πολιτείες του Μισισιπή και του Μιζούρι, κατά εκτιμήσεις και στατιστικές προβολές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Στο Μιζούρι οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας Edison Research δίνουν στον κεντρώο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, τουλάχιστον 13 αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο και στον προοδευτικό γερουσιαστή Σάντερς τουλάχιστον 5. Στο Μισισιπή, ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 8 αντιπροσώπους, κατά την ίδια πηγή.

Ο Τζο Μπάιντεν, γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν τελευταία οι κεντρώοι υποψήφιοι αλλά και μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού των Δημοκρατικών, καταφέρνει έτσι ένα πρώτο χτύπημα στη μάχη του με τον Σάντερς. Συνολικά, χθες Τρίτη διεξάγονταν εσωκομματικές αναμετρήσεις σε έξι πολιτείες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται ακόμη. Στις δύο πολιτείες για τις οποίες μεταδόθηκαν εκτιμήσεις, όπως και στη Βόρεια Ντακότα, τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν (στις 02:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας), στις υπόλοιπες τρεις οι ψηφοφορίες ήταν σε εξέλιξη.

Όπως και σε προηγούμενες αναμετρήσεις, η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν είναι συντριπτική μεταξύ των αφροαμερικανών Δημοκρατικών: στον Μισισιπή, όπου τα δύο τρίτα της εκλογικής βάσης του κόμματος είναι Αφροαμερικανοί, ο Μπάιντεν εξασφαλίζει πάνω από το 80% των ψήφων τους.

Ο 78χρονος Σάντερς, ο «δημοκρατικός σοσιαλιστής» γερουσιαστής του Βερμόντ, ευελπιστεί να ανατρέψει τα προγνωστικά και να καταφέρει μια μεγάλη νίκη στο Μίσιγκαν, για να μείνει στην κούρσα. Το 2016, είχε σημειώσει μια εκπληκτική για τους περισσότερους αναλυτές νίκη επί της Χίλαρι Κλίντον στη βόρεια πολιτεία, γεγονός που σήμανε παρατεταμένη μάχη. Ο Μπάιντεν ελπίζει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο στο Μίσιγκαν, όπου διακυβεύονταν οι περισσότεροι αντιπρόσωποι στο συνέδριο από κάθε άλλη πολιτεία που ψήφισε χθες (125). Στις έξι αναμετρήσεις της Τρίτης κρίνονταν 352 αντιπρόσωποι από τους συνολικά σχεδόν 4.000, ή περίπου το 10%.

Εσωκομματικές διαδικασίες διεξήχθησαν επίσης στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Άινταχο.

Και οι δύο υποψήφιοι ανακοίνωσαν την ακύρωση των συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματίσει να κάνουν στο Κλίβλαντ του Οχάιο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιδημίας του κοροναϊού. Οι εκστρατείες τους εξήγησαν πως το αποφάσισαν συμμορφούμενες προς τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της πολιτείας.

Μετά την επικράτησή του τη Σούπερ Τρίτη, ο Μπάιντεν έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι διεκδικητές του χρίσματος πλην Σάντερς αποσύρθηκαν, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος συνεχίζει να εξασφαλίζει την υποστήριξη πρώην αντιπάλων του- σε αυτούς προστέθηκαν οι γερουσιαστές Κάμαλα Χάρις και Κόρι Μπούκερ.

Αν ο Μπάιντεν επικρατήσει στο Μίσιγκαν- οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να προηγείται, ορισμένες μάλιστα με διψήφιο ποσοστό- η διαφορά θα είναι πλέον πολύ μεγάλη για να την καλύψει ο Σάντερς στις αναμετρήσεις που απομένουν. Ως τα τέλη Μαρτίου, θα έχουν κριθεί χονδρικά τα δύο τρίτα των συνέδρων.

Το επόμενο ντιμπέιτ των δύο πλέον διεκδικητών θα διεξαχθεί την 15η Μαρτίου.

Ελάχιστα περιθώρια προεκλογικών ελιγμών έχει ο Μπέρνι Σάντερς

Η νύχτα ήταν τόσο δύσκολη για τον Μπέρνι Σάντερς, καθώς αφού γύρισε χθες, στο σπίτι του στο Βερμόντ δεν έκανε ούτε μία δήλωση.

Σε οποιαδήποτε διάσταση εκτός των μαθηματικών, η προεκλογική του εκστρατεία φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει το έργο της σχολιάζει το POLITICO.

Δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα από τους χθεσινούς προκριματικούς που προδιέγραψαν το τέλος για τον Σάντερς, αλλά η ρεαλιστική διαπίστωση ότι για πρώτη φορά, η προεκλογική του εκστρατεία δεν είχε καμία δικαιολογία, αλλά και κάτι καλύτερο να κάνει, για την συνέχεια των εσωκομματικών εκλογικών αναμετρήσεων στους προκριματικούς.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε οι οπαδοί του Σάντερς γιόρτασαν μία νίκη του στην Καλιφόρνια και μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το μερίδιο ψηφοφόρων της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, του είχε κοστίσει τα αποτελέσματα στη Μινεσότα και το Μέιν, η χθεσινή προκριματική αναμέτρηση, ήταν ακριβώς, όπως την ήθελε ο ίδιος.

Μία εκλογική διαδικασία μεταξύ δύο υποψηφίων (Μπάιντεν, Σάντερς).

Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε να παίρνει κεφάλι από το Μισούρι και το Μισισίπι και συνέχισε στο Μίσιγκαν.

Το αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν υπογράμμισε στην ουσία ότι ο Σάντερς έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών με τους λευκούς εργαζόμενους ψηφοφόρους, αλλά και ως προς την σοβαρή εκλογική δυναμική που έχει η αναφερόμενη πολιτεία για ένα θετικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουάσιγκτον με τη μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κεντρικών υποψηφίων, για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών λειτούργησε ως μία κατηγορηματική προειδοποίηση για την πραγματική ικανότητα του Σάντερς να διατηρήσει την εκλογική του βάση.

«Το παράθυρο κλείνει για τον Μπέρνι. Η απώλεια πολιτειών, τις οποίες είχε κερδίσει την προηγούμενη φορά σε ένα σενάριο να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, είναι σοβαρά ανησυχητική για την υποψηφιότητά του. Το πιο κρίσιμο βαρόμετρο για τον ίδιο, εντοπίζεται στο αν έχει διευρύνει τις συμμαχίες του. Από καιρό σε καιρό βλέπουμε ότι δεν το έχει πράξει», δήλωσε ο Νταγκ Χέρμαν που είχε ηγετικό στρατηγικό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.