Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ: Για εμπλοκή του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μιλά η La Repubblica

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ: Για εμπλοκή του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μιλά η La Repubblica
epa02102600 Italian frigate Granatiere (L) and minesweepers Kalypso (R), from Greece, and Groemitz (C), from Germany, are seen arriving to the port of Barcelona, in the northeastern part of Spain, 03 April 2010. A NATO minesweeper squad from five European countries is visiting Barcelona, where they will be berthed during the next four days. EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας οι ιταλικές αρχές παίρνουν άμεσα μέτρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις.

 

Την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες το γεωτρύπανο SAIPEM 12000, φέρεται να αποφάσισε η Ιταλία.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα La Repubblica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Σύμφωνα, πάντως, με δήλωση ιταλικής διπλωματικής πηγής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει ακόμη κάποια ενημέρωση για τη συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνονται μέτρα μόνο σε διπλωματικό επίπεδο.

Αυστηρό μήνυμα του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιλυθεί άμεσα η αντιπαράθεση που εμποδίζει την ιταλική εταιρεία στις ερευνές της.  Η Ιταλία «αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται στο Κουβέιτ σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS, συμφώνησαν ότι η σχέση εμπιστοσύνης των δύο χωρών δεν πρέπει να διακυβευθεί λόγω και πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα.