Αγγίζει τα 800 δισεκατομμύρια η Apple

Αγγίζει τα 800 δισεκατομμύρια η Apple

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τη μετοχή του αμερικανικού «κολοσσού» τη Δευτέρα, που έκλεισε στα 133 δολάρια

Με ιστορικό ρεκόρ στα 133 δολάρια έκλεισε η τιμή της μετοχής της Apple στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 2.71%, με τη κεφαλαιοποίηση της να φτάνει στα 774,69 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το εκπληκτικό αυτό ρεκόρ σε τόσο σύντομο διάστημα αιφνιδίασε πολλούς από τους αναλυτές. Στην προηγούμενη μεγάλη άνοδο στις αρχές του Φεβρουαρίου, μόλις εννέα αναλυτές είχαν θέσει ως στόχους για την τιμή της μετοχής μικρότερους από το τελικό κλείσιμο, λίγο πιο κάτω από τα 120 δολάρια. Με το ρεκόρ της Δευτέρας, η τιμή της μετοχής έκλεισε κοντά στον μέσο όρο των αναλυτών, διαψεύδοντας, ωστόσο, θετικά σχεδόν τους μισούς εξ αυτών.

Για κάποιους, η επιθετική στάση της πλευράς των αγοραστών, την ώρα που η πλευρά των πωλητών παρουσιάζεται με πιο συγκρατημένη, αποτελεί αξιοπρόσεκτο γεγονός. Όπως ο Abhey Lamba της Mizuho Securities αναφέρει στο CNBC, η τιμή μεταξύ των 130 και 140 δολαρίων μπορεί να φέρνει κάποιες καλές ειδήσεις, αλλά ο ίδιος θεωρεί πως μια τιμή στα 115 δολάρια θα ήταν πολύ πιο λογική, σε βάθος έτος. O Lamba ήταν ένας από τους «χαμένους» αναλυτές της Δευτέρας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως με μια κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 775 δισεκατομμύρια δολάρια, η Apple μπορεί να υπερηφανεύεται πως  αξίζει  πάνω από το διπλάσιο από οποιαδήποτε άλλης εισηγμένη εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία αυτή τη στιγμή, η Exxon Mobile, κινείται στα 377 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple ανακοίνωσε την Δευτέρα πως σκοπεύει να επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη, τα οποία λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.