Ανοίγει η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο – Περιλαμβάνει μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ

Ανοίγει η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο – Περιλαμβάνει μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ

Μείωση του αφορολογήτου, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και περικοπές στις συντάξεις περιλαβάνονται στο σχέδιο νόμου που καλείται να ψηφίσει η Βουλή. 

Η Βουλή θα έχει από σήμερα το λόγο για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», εισάγεται, στη μία το μεσημέρι, για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον και με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός, ο πρόεδρος της Βουλής έταξε προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών μέχρι την Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00΄.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης. 

Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση, είναι πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Επισημαίνεται εξάλλου πως «μέσα από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, επιχειρείται όχι μόνο να εξασφαλιστεί η τακτική χρηματοδότηση μέσω της εκταμίευσης των συμφωνηθέντων πόρων, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσω μιας σειράς μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας, καθώς και να τεθούν τα βασικά θεμέλια για την επαναφορά της θεσμικής κανονικότητας στην αγορά εργασίας». Ειδικά δε για τις διατάξεις τροποποίησης φορολογικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων σημειώνεται ότι «αυτές υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μέτρων που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του».

Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις οικογενειών και πώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού με βάση τον νέο συντελεστή.

Τα μέτρα

Μοιρασμένα κατ έτος τα μέτρα αναλύονται ως εξής:

Το 2017 θα εφαρμοστούν κατ αρχήν τις αλλαγές στην αγορά εργασίας για εργαζόμενους και συνδικαλιστές . Ειδικότερα στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, καθώς και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο. Στις ομαδικές απολύσεις δεν θα αυξηθεί με το όριο των απολύσεων αλλά το υπουργικό βέτο μεταφέρεται στο Ανώτατο Συμβούλιο εργασίας για διαβούλευση τριών μηνών . Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και αύξηση του ποσοστού απαρτίας στο 50% σε επίπεδο πρωτοβάθμιου σωματείου για την κήρυξη απεργίας. Θα περιλαμβάνουν επίσης:

– Το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές για την τουριστική περίοδο που θα είναι πέντε αντί για τέσσερεις μήνες

– Την ενεργοποίηση της διάταξης που θα επιτρέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου.

– Τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια με επανϋπολογισμό των βασικών μισθών , ενσωμάτωσης των επιδομάτων που θα φέρουν μειώσεις έως και 20% για τους νεοεισερχόμενους και μειώσεις από 5% έως και 7% για τους υπηρετούντες λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση μετά τον επανϋπολογισμό των μισθών θα δίδεται ως προσωπική διαφορά στους υπαλλήλων των 20 υφιστάμενων ειδικών μισθολογίων Η εξοικονόμηση των δαπανών θα είναι 36,2 εκ ευρώ υο 2017 83,5 εκ ευρώ το 2018 77,5 εκ ευρώ το 2019 78,5 εκ ευρώ το 2020 και 76 εκ ευρώ το 2021

Μέσα στο χρόνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έρχεταο μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή προβλέπουν τα άρθρα 70 και 71 του πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 70 ορίζεται ότι ο συντελεστής ΦΠΑ για τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και την παροχή υπηρεσιών για την γεωργική παραγωγή μειώνεται επανέρχεται στο 13% από 24% που είναι σήμερα. Η μείωση αυτή του συντελεστή ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2017.

Το 2018 προβλέπονται νέα μέτρα 0,3% του ΑΕΠ ( 530 εκ ευρώ ) τα οποία έρχονται για να εξασφαλιστεί η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος αλληλεγγύης το οποίο θα υποκαταστήσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα . Τα μέτρα αυτά θα αφορούν .:

1. Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επι τους φόρου στις ιατρικές δαπάνες με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκ ευρώ

2. Την μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκ ευρώ.

3. Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος αλληλεγγύης . Πιο συγκεκριμένα θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων ( 3 εκ ευρώ ) τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ( 5 εκ ευρώ ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών ( 4 εκ ευρώ ) . η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκ ευρώ .

4. Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκ ευρώ .

5. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκ ευρώ.

6. Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στην ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκ ευρώ

7. Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκ ευρώ για το 2018 124 εκ ευρώ το 2019 , 126 εκ ευρώ το 2020 και 128 εκ ευρώ το 2021 .

Την κατάργηση της έκπτωση που ισχύει για την βουλευτική αποζημίωση με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκ ευρώ
Μαχαίρι και στους Κοινωνικούς Αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ

Τον ίδιο χρόνο έρχεται μαχαίρι 34,6% ή του 1,8 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που αποδίδεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού όπως προβλέπει το άρθρο 80α του πολυνομοσχεδίου. Στο αιτιολογικό της περικοπής αυτής αναφέρεται ότι πλέον οι Ο.Τ.Α. καταρτίζουν και εκτελούν προϋπολογισμούς με πλεονάσματα!

Συγκεκριμένα, με το εμβόλιμο άρθρο 80α ορίζεται ότι, από το 2018 και μετά, το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί να φθάσει το ποσό των Κ.Α.Π. που θα αποδίδεται στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζεται από τα 5,2 δις. ευρώ στα 3,4 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σχετικά στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου:

Το 2019 προβλέπεται η μείωση έως και 18% κύριων και επικουρικών συντάξεων με στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 1% του ΑΕΠ Η μεσοσταθμική μείωση του κονδυλίου των συντάξεων θα φτάσει το 9% Η δε εξοικονόμηση σύμφωνα με τη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με στόχο την εξοικονόμηση 2,262 δις ευρώ το 2019 2,358 δις το 2020 και 2, 505 δις ευρώ το 2021

Τα αντίμετρα της ίδιας χρονιά περιλαμβανόμουν αύξηση κοινωνικών δαπανών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα:

Την θέσπιση ειδικού επιδόματος σε νοικοκυριά που μένουν σε νοίκι ή πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας με κόστος 600 εκ ευρώ

Την επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων με κόστος 190 εκ ευρώ

Την αύξηση του επιδόματος τέκνων με κόστος 260 εκ ευρώ

Την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ με 260 εκ ευρώ για προγράμματα απασχόλησης

Την αύξηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκ ευρώ

Την μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα με κόστος 240 εκ ευρώ

Υπό την προϋπόθεση ότι το καλοκαίρι του 2018 το ΔΝΤ θα πιστοποιήσει την επίτευξη του στόχου του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα υλοποιηθούν και μέτρα που θα αφορούν την μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα την αύξηση των επιδομάτων για παρακολούθηση νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών και των επιδομάτων ενοικίου

Το 2020 προβλέπεται η μείωση του της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1,92 δις ευρώ το 2020 και 2,05 δις ευρώ το 2021 .

Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ με δεδομένο ότι θα συνδυαστεί με διατήρηση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης στο 22% θα οδηγήσει σε μείωση του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ (1.900 ευρώ/ 22%) στα 5.681 ευρώ (1.250 ευρώ / 22%).

β. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που βαρύνονται με ένα ανήλικο ή ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ η οποία ισχύει σήμερα θα μειωθεί στα 1.300 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα οδηγήσει σε μείωση του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολογήτου ορίου από τα 8.863,63 ευρώ (1.950 ευρώ / 22%) στα 5.909 ευρώ (1.300 ευρώ / 22%).

γ. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που βαρύνονται με δύο ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στα 1.350 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα οδηγήσει σε περιορισμό του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολογήτου ορίου από τα 9.091 ευρώ (2.000 ευρώ / 22%) στα 6.136,36 ευρώ (1.350 ευρώ / 22%).

δ. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που βαρύνονται με τρία ή περισσότερα ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στα 1.450 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα οδηγήσει σε περιορισμό του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 ευρώ (2.100 ευρώ / 22%) στα 6.591 ευρώ (1.450 ευρώ / 22%).

Και τα αντίμετρα

Στα αντίμετρα του χρόνου θα περιλαμβάνονται:

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με κόστος 208 εκ ευρώ

Η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20 % με κόστος 877 εκ ευρώ το 2020 και 997 εκ ευρώ το 2021

Από την αύξηση του ορίου εισοδήματος για την επιβολή ειδικού τέλους αλληλεγγύης από τα εισοδήματα των 12.000 ευρώ στα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω θα προκύψει μείωση εσόδων 368 εκ ευρώ τπο 2020 και 613 εκ ευρώ το 2021

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% που θα έχει κόστος 461 εκ ευρώ το 2020 και 270 εκ ευρώ το 2021 .

Το 2021 είναι ένα έτος χωρίς αποφασισμένα μέτρα αλλά και πάλι από το 2020 θα πρέπει το ΔΝΤ να πιστοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για να συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα αντίμετρα.