Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ- Θετικός ο ESM

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ- Θετικός ο ESM
epa06960380 The Greek flag (R) and the flag of EU wave over the Parthenon on Acropolis Hill in central Athens, Greece, 20 August 2018. Greece concludes the adjustment program on August 20. Greece has successfully concluded a three year European Stability Mechanism (ESM) stability support programme, EU Commissioner Moscovici said. EPA/SIMELA PANTZARTZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προς την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου του ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ κινείται η Ελλάδα και αναμένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το πράσινο φως από τον ESM.

Στην πρόωρη αποπληρωμή αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και τον δημοσιογράφο John Micklethwait.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η θετική ανταπόκριση από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το αίτημα έχει υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση και ότι ο ESM είναι θετικός στην προοπτική αυτή:

«Επιβεβαιώνω ότι όντως λάβαμε αυτή την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Η επεξεργασία της επιστολής είναι σε εξέλιξη. Υπήρξε μία προκαταρκτική συζήτηση με τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Euro Working Group πριν από δύο εβδομάδες. Από πλευράς μας, το βλέπουμε θετικά, επειδή με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει κάποιες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Το τωρινό αίτημα αφορά ποσό 3,3 δισ. ευρώ.

Θα χρειαστούμε μία διαδικασία, επειδή χωρίς παραίτηση άλλων πιστωτών από το δικαίωμα αυτό (waiver), η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποπληρώσει κι εκείνους, κυρίως τον ESM και τον EFSF. Αλλά, όπως συνέβη και τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν να υπάρξει εκ νέου παραίτηση από αυτό το δικαίωμα».

«Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένω αυτό να συμβεί περί τις αρχές Μαρτίου» κατέληξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μητσοτάκης στο Bloomberg

Νωρίτερα χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας».

«Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή η αποπληρωμή του ΔΝΤ αφορά στο μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022 και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, δηλαδή περίπου το 80% αυτού.

Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ που απομένει αναμένεται να εξοφληθεί από το 2023 και έτσι θα κλείσει το κεφάλαιο ΔΝΤ για την Ελλάδα και μαζί και η ενισχυμένη εποπτεία του Ταμείου στη χώρα μας.