«Ανοίγει Πανιά» ο ελληνικός τουρισμός

«Ανοίγει Πανιά» ο ελληνικός τουρισμός
Πώς θα υποδεχτεί η Ελλάδα τους ξένους, τι μέτρα έχουν ληφθεί και ποιες οι προσδοκίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Καθόλα έτοιμη για να υποδεχτεί τους ξένους τουρίστες, είναι η χώρα μας, αρχής γενομένης από σήμερα, επίσημη ημέρα έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν. Με το σύνθημα «Ανοίγουμε Πανιά» η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα ότι οι επισκέπτες της μπορούν να αρμενίσουν στα ελληνικά νησιά με ασφάλεια βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από το Σούνιο, όπου παρουσιάστηκε και η φετινή καμπάνια του ΕΟΤ από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κ. Δημήτρη Φραγκάκη, το κλίμα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο. Ο Υπουργός απέφυγε να παραθέσει οικονομικά στοιχεία και να προβεί σε προβλέψεις για την πορεία της τρέχουσας τουριστικής σεζόν, καθώς όπως είπε είναι πιο σημαντική, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ασφάλεια και η διατήρηση της καλής φήμης του brand name Ελλάδα, για τα χρόνια που έρχονται, παρά τα έσοδα μιας και μόνο χρονιάς.

«Επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με τη φιλοξενία και την ασφάλεια», σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Υπουργός Τουρισμού, ενώ έκανε σύντομη αναφορά στο «δύσκολο στοίχημα» που κερδήθηκε και αφορούσε στον τουρισμό το 2020, αλλά και στη βράβευση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC) ως πρωτοπόρος στο άνοιγμα του τουριστικού κλάδου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα προβάλλεται παγκοσμίως σαν υπόδειγμα διαχείρισης της COVID-19, σε σχέση με τον ασφαλή τουρισμό. Αποδείξαμε ότι ο Ελληνικός τουρισμός δίνει μάχες και τις κερδίζει. Αποδείξαμε ότι στην Ελλάδα έχουμε σχέδιο, συντεταγμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό. Και, κυρίως, το εφαρμόζουμε με ευσυνειδησία και αφοσίωση» συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του 2020, έκανε αναφορά στις προοπτικές του 2021. Όπως είπε, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε ως χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με την πανδημία, έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της τουριστικής βιομηχανίας. Το να προτάσσουμε τη γαστρονομία, την ιστορία, το φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό, είναι μεν στοιχεία σημαντικά για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των τουριστών, όμως πλέον απαιτείται ένα νέο επικοινωνιακό αφήγημα που να εστιάζει στην ανθρώπινη εμπειρία και την ασφάλεια.

«Ανοίγουμε με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο. Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες, διαρκώς».

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε ζώνες άμυνας είναι:

  1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα:
  • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • PCR test έως και 72 ώρες πριν
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης
  • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06
  1. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test.
  2. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
  3. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό.
  4. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Ζεστό το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Μεταφέροντας το κλίμα από τις συναντήσεις που πραγματοποιεί σε αγορές στρατηγικής σημασίας για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως το ενδιαφέρον, τόσο των Ευρωπαίων, όσο και των Αμερικάνων, είναι έντονο, ζεστό και σχεδόν πρωτόγνωρο. Σημαντική εξέλιξη συνιστά το γεγονός ότι οι μεγάλες αεροπορικές δεν σταματάνε τις πτήσεις τους προς τη χώρα μας παρόλο που είμαστε “στο πορτοκαλί”.

«Δυστυχώς εξακολουθεί να  υπάρχει ακόμα παραπληροφόρηση στο εξωτερικό. Από τις διάφορες επαφές που είχα στο εξωτερικό έμεινα ενθουσιασμένος για το πόσο ψηλά είδα την εικόνα της χώρας μας. Ακόμα και για τη Βρετανία, η Ελλάδα αν και βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη, συγκαταλέγεται στο top3 των χωρών με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Πριν από λίγες εβδομάδες, γνωστή αμερικανικών συμφερόντων αεροπορική εταιρεία, μου έδειξε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παρουσιάζει ανάκαμψη 33%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρώπης είναι στο 20%» επεσήμανε.

Πρόσθεσε, πως σε όλη αυτή την προσπάθεια, καταλυτικό ρόλο παίζει και η ψήφος εμπιστοσύνης που λαμβάνει η Ελλάδα από tour operators σε Ευρώπη και Αμερική.

«Η έμφαση πέφτει στην ποιότητα του brand της χώρας και όχι τόσο στα έσοδα. Μια απόφαση μιας κυβέρνησης,  μια μετάλλαξη του ιού, μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για υγειονομικούς λόγους».

Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και εσωτερικός τουρισμός

Ερωτηθείς αναφορικά με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ο κ. Θεοχάρης, χαρακτήρισε τον εν λόγω στόχο ως εφικτό. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, τους πρώτους μήνες ενδέχεται να είναι συγκρατημένη η ζήτηση για ταξίδια, αφενός γιατί δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν ταυτόχρονα όλα τα μέλη μιας οικογένειας, αφετέρου διότι πολλοί θα προτιμήσουν να περιμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν τα πράγματα πριν προβούν σε οποιουδήποτε είδους κράτηση. Πράγμα που σημαίνει ότι το μεγάλο boom τοποθετείται τον Αύγουστο και όσοι δεν καταφέρουν να βρουν κατάλυμα ή εισιτήρια για την μεταφορά τους, θα αναγκαστούν να κάνουν τις διακοπές τους αργότερα.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρείες κρουαζιέρας που κάνουν μια μεγάλη επανεκκίνηση μέσω της Ελλάδας. Παράλληλα εκτιμούμε ότι από το Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο θα ενταθούν οι πτήσεις από την Αμερική». Διευκρίνισε δε πως η χώρα μας θα αποδεχτεί τουρίστες που έχουν υποβληθεί στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο διότι τα συγκεκριμένα εμβόλια επηρεάζουν άμεσες αγορές όπως για παράδειγμα, η  Ουγγαρία  και η Σερβία που είναι σημαντικές για την Ελλάδα.

Όσο για το πράσινο πιστοποιητικό ανέφερε ότι είναι ήδη έτοιμο από την πλευρά του Υπουργείου και πως 1η Ιουνίου θα είμαστε οι πρώτοι που θα το εφαρμόσουν. Ωστόσο, άσχημα ήταν τα μαντάτα για όσους δραστηριοποιούνται στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς οι ειδικοί έκριναν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρέπει να επανεξεταστούν.

Ερωτώμενος για τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης  απάντησε ότι «είναι ένας τομέας που πρέπει να στηριχτεί διότι έχει δεινοπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια. Το Πρόγραμμα “Τουρισμός Για Όλους” ήδη έχει ξεκινήσει ξανά. Ενημερώσαμε τους δικαιούχους που δεν το αξιοποίησαν πέρσι ώστε να το αξιοποιήσουν φέτος και να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια τους. Θα ξανανοίξουμε τις αιτήσεις ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ», ενώ για την στάση της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε ότι «στο Λονδίνο που βρέθηκα έκανα ουσιαστικές συζητήσεις με εκπροσώπους των Υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών. Και διαπίστωσα μια θέληση από τη μεριά τους να επανεξετάσουμε όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μι καλύτερη και ευνοϊκότερη κατηγοριοποίηση της χώρας μας».

Τέλος για τον οδικό τουρισμό, από τον οποίο έρχεται ένα σημαντικό μέρος των τουριστικών εσόδων και τις πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα, ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι «ανοίγει ο σταθμός των Ευζώνων  για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και το Ορμένιο πιο ανατολικά, για τη Βουλγαρία, ώστε να μοιραστεί η κίνηση στις πύλες εισόδου. Θα δουλέψουμε εντατικά με την Πολιτική Προστασία στο βαθμό που μπορούμε ώστε και στο επόμενο διάστημα να ανοίξουμε και άλλες πύλες εισόδου».

Μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές καμπάνιες που έχει τρέξει ποτέ

«Τους τελευταίους 14 μήνες δίνουμε μάχη να διατηρηθεί το πιο σημαντικό οικονομικό στοιχείο της χώρας. Το 2020, κάτω από αντίξοες συνθήκες, ανακτήσαμε ένα 20% των εσόδων του 2019 και διατηρήσαμε την καλή φήμη της χώρας στο εξωτερικό. Σε 9 μήνες έτρεξαν 4 συνολικά καμπάνιες προβολής της χώρας στο εξωτερικό, ύψους 16,6 εκατ. ευρώ, την ώρα που άλλοι ανταγωνιστές ήταν ακίνητοι στην πανδημία» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Αν το 2019 ήταν χρονιά επιβίωσης, το 2021 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανάκαμψης. Από την πλευρά του ΕΟΤ, υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο προώθησης του τουρισμού, βασισμένο σε ένα νέο αφήγημα που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

«Πέρα από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, δίνουμε έμφαση στους ανθρώπους, τις αξίες και τις εμπειρίες. Φέτος τρέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προβολής σε Ευρώπη και Αμερική, μια  καμπάνια διάρκειας 6 μηνών, ύψους  22,9 εκατ. ευρώ, με το 80% αυτής να πηγαίνει σε digital media. Στο πλευρό μας έχουμε 18 αεροπορικές εταιρίες και 76 tour operators και πλέον βρίσκεται σε λειτουργία και το visitgreece.gr» κατέληξε.