Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό
epa09643289 An undated handout photo made available by Pfizer Inc. shows Paxlovid, a Pfizer's coronavirus disease (COVID-19) pill, being manufactured in Acoli, Italy (issued 15 December 2021). US pharmaceutical company Pfizer Inc. announced on 14 December 2021, final results from an analysis on high-risk patients of its phase 2/3 EPIC-HR study of its novel COVID-19 oral antiviral candidate Paxlovid (nirmatrelvir [PF-07321332] tablets and ritonavir tablets) confirming the drug's efficacy. According to a news release, the pill, which showed close to 90 percent efficacy in preventing hospitalisation or death compared to placebo, is said to retain robust antiviral activity against variants of concern (VoC) as well as other coronaviruses. EPA/PFIZER INC. HANDOUT -- MANDATORY CREDIT-- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 και η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα 14 Ιανουαρίου. Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.