Ανοίγει τα σύνορα για το Κομπάνι στους Κούρδους μαχητές η Τουρκία

Ανοίγει τα σύνορα για το Κομπάνι στους Κούρδους μαχητές η Τουρκία

Για πρώτη φορά η Άγκυρα δέχεται να βοηθήσει την κουρδική πλευρά - Περισσότερα όπλα ζητούν οι υπερασπιστές της συριακής κουρδικής πόλης.

«Βοηθούμε τις δυνάμεις των ‘Κούρδων Πεσμεργκά’ να διασχίσουν τα σύνορα για να πάνε στο Κομπάνι. Οι συζητήσεις μας για το θέμα αυτό συνεχίζονται», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες αφότου ο αμερικανικός στρατός είχε προχωρήσει σε ρίψεις πολεμοφοδίων και ιατρικών προμηθειών από αέρος για τους Κούρδους που μάχονται στο Κομπάνι κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόφαση της Τουρκίας να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές του Ιράκ να φθάσουν, μέσω του εδάφους της, στη συριακή κουρδική πόλη που σχεδόν έναν μήνα πολιορκείται από τους τζιχαντιστές, σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην ιστορία της που η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει να βοηθήσει την κουρδική πλευρά.

«Ουδέποτε θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Η Τουρκία ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες για να εμποδίσει κάτι τέτοιο», επεσήμανε ακόμη ο Τσαβούσογλου. Πάντως αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως δεν χρησιμοποιήθηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος για τις από αέρος ρίψεις όπλων που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τους Κούρδους που υπερασπίζονται το Κομπάνι.

Την ίδια ώρα, η κύρια ένοπλη κουρδική οργάνωση που υπερασπίζεται το Κομπάνι δήλωσε πως τα όπλα που ερίφθησαν από αέρος από τις ΗΠΑ δεν είναι αρκετά για να κερδίσουν οι Κούρδοι τη μάχη.

Ο Ρεντούρ Τζελίλ, εκπρόσωπος της κουρδικής οργάνωσης YPG, δήλωσε πως τα όπλα που ερίφθησαν στη διάρκεια της νύκτας θα έχουν «θετικό αντίκτυπο» στη μάχη και στο ηθικό των κούρδων μαχητών, οι οποίοι υπολείπονται σε οπλισμό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Βέβαια δεν είναι αρκετά για να κρίνουν τη μάχη. Δεν πιστεύουμε πως η μάχη του Κομπάνι θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία και να είναι αποφασισμένες να καταλάβουν το Κομπάνι. Επιπλέον υπάρχει αποφασιστικότητα από τις κουρδικές δυνάμεις να απωθήσουν αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Τζελίλ προς το Reuters σε συνέντευξη που έδωσε μέσω Skype.

Ο Τζελίλ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο των όπλων που ερίφθησαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι τελευταίες ανακοίνωσαν πως οι προμήθειες, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους, «μικρά όπλα», προσφέρθηκαν από τις κουρδικές αρχές στο Ιράκ.