Aνοίγει ξανά η αγορά καταθέσεων – Χώρος για υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις

Aνοίγει ξανά η αγορά καταθέσεων – Χώρος για υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις

Νέα δεδομένα στις καταθέσεις, με υψηλότερες καταθέσεις σε προθεσμιακές και μη, δημιουργεί η πρόσφατη χαλάρωση των capital controls.

Λίλυ Σπυροπούλου

Έξυπνα και ευέλικτα προϊόντα, που θα φέρουν ενδεχομένως και νέες καταθέσεις στο σύστημα, ετοιμάζονται να λανσάρουν οι τράπεζες. Αξιοποιώντας τα νεά δεδομένα μετά την πρόσφατη χαλάρωση των capital controls – που επιτρέπουν επί της ουσίας το άνοιγμα νέων λογαριασμών ανεξαρτήτως του αν κάποιος έχει ή όχι κωδικό πελάτη – οι τράπεζες δημιουργούν νέα αποταμιευτικά προϊόντα, παρέχοντας κίνητρα για προσέλκυση καταθέσεων, με δέλεαρ ελκυστικές αποδόσεις.

Είτε για νέο χρήμα, είτε για παλαιό, υπάρχουν ήδη κάποιες επιλογές που υπόσχονται υψηλότερες της αγοράς αποδόσεις, στις προθεσμιακές καταθέσεις και όχι μόνο. Κάποιες πρώτες κινήσεις πιστοποιούν ήδη αυτή την τάση. Πριν λίγες ημέρες, η Αlpha Bank δημιούργησε τον «Εξυπνη Αποταμίευση», έναν λογαριασμό (όχι προθεσμιακό) που προσφέρει αυξανόμενη απόδοση, έως και 0,90%, ανάλογα με το ύψος της αποταμίευσης.

Την ίδια στιγμή, η Attica Bank ανακοίνωσε ένα νέο προθεσμιακό λογαριασμό, με αποδόσεις που φτάνουν έως το 1,60%, το οποίο διατίθεται και για παλαιό χρήμα προερχόμενο από άλλες τράπεζες. Πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε ευρεία διαφημιστική καμπάνια για την αποταμίευση, ενώ η Eurobank με τη σειρά της, προσφέρει πλούσια δώρα ( π.χ. ταξίδι) ως bonus σε συγκεκριμένα αποταμιευτικά προϊόντα. Αντίστοιχα η Εθνική Τράπεζα, δημιουργεί πρωτότυπες λύσεις για να προσελκύσει νέο κοινό.

Και αυτό, είναι μόνο η αρχή….

Κινητικότητα υπάρχει σε όλο το τραπεζικό σύστημα, που επανεξετάζει τα πλάνα διαφημιστικής καμπάνιας, με αφορμή τα νεά μέτρα χαλάρωσης των πιστωτικών περιορισμών και την βελτίωση κλίματος που παρατηρείται σε ορισμένα «μέτωπα» της οικονομίας.

Προφανώς, όσο στην αγορά εδραιώνεται η εμπιστοσύνη , σε βαθμό ικανό να εισφέρει κεφάλαια πίσω στο σύστημα, τόσο στις τράπεζες θα υπάρχει αναβρασμός για τη δημιουργία νέων καταθετικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την όξυνση του ανταγωνισμού και την προσφορά υψηλότερων αποδόσεων στο αποταμιευτικό κοινό.

Η προοπτική αυτή, θα λάβει «σάρκα και οστά» όταν θα γίνουν ορατές οι συνθήκες για την πλήρη άρση των πιστωτικών περιορισμών, που σήμερα λειτουργούν ως «τροχοπέδη» στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, κυρίως λόγου του ότι ο θεσμός των capital controls συνδέθηκε εκ των πραγμάτων με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, και ενώ όλοι συνηγορούν στο ότι πρέπει σταδιακά να εξαλειφθούν οι πιστωτικοί περιορισμοί, είναι κοινώς αντιληπτό, ότι αν δεν υπάρξουν ενδείξεις επαναφοράς καταθέσεων, δεν θα γίνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Γεγονός είναι πάντως, ότι με βάση την τρέχουσα συγκυρία και με αφορμή την τελευταία χαλάρωση των capital controls, που πέραν της αύξησης του ορίου αναλήψεων επιτρέπει πλέον το άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών, σε όποια τράπεζα επιλέξει ο πελάτης, δόθηκε μια ώθηση προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης καταθέσεων.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο νεοσύστατος Alpha Έξυπνη Αποταμίευση, χωρίς να απαιτεί «κλείδωμα» ποσού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , αλλά, «πριμοδοτώνας» κάθε φορά τα νέα ποσά που κατατίθενται, προσφέρει προνομιακό επιτόκιο έως 0,90%. Αυτό προκύπτει ως εξής: Για καταθέσεις έως 50.000 ευρώ, το επιτόκιο είναι 0,45%. Για καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ, το επιτόιο είναι 0,30%. Αν ο καταθέτης, προσθέτει κι άλλα ποσά στον αποταμιευτικό του λογαριασμό, αναλόγος αυξάνεται και η απόδοση του επιτοκίου. Για 10% περισσότερα ποσά, θα αυξηθεί άλλο 10% το προσφερόμενο επιτόκιο. Για διπλασιασμό του ποσού, θα φτάσει το 0,90%.

Στην Attica Bank, το ονομαστικό ετήσιο επιτόκιο της νέας προθεσμιακής κατάθεσης που είναι 0,70% το τρίμηνο και 0,80% το εξάμηνο, μπορεί να διπλασιασθεί και να φτάσει το 1,40% ή το 1,60% αντίστοιχα αν το ποσό της κατάθεσης παραμείνει για όλη την προσυμφωνημένη διάρκεια. Οι αποδόσεις αυτές δεν αφορούν μόνο εισαγωγή νέου χρήματος στο σύστημα, π.χ. από τα στρώματα» ή το εξωτερικό, αλλά και μεταφορές με εμβάσματα από άλλες τράπεζες, κατάθεση μετρητών ή επιταγών.

Πηγή: news247.gr