«Άνοιγμα» στη second hand αγορά κάνει ο οίκος Burberry

«Άνοιγμα» στη second hand αγορά κάνει ο οίκος Burberry
epa07001521 A pedestrian walks past a Burberry store in Oxford street in London, Britain, 06 September 2018. The company has announced that will stop burning unsold items after receiving criticisms from environmental organizations across the planet. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το brand βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την περυσινή αποκάλυψη ότι κατέστρεψε απούλητα προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 35 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για μια σπάνια συνεργασία ανάμεσα σε έναν κορυφαίο οίκο μόδας και την αναπτυσσόμενη αγορά πωλήσεων πολυτελών ειδών second hand. Η Burberry συνεργάζεται με την ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων The RealReal.

Οι Αμερικανοί πελάτες που προσφέρουν ένα μεταχειρισμένο προϊόν Burberry μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών θα λάβουν πρόσκληση για μια προσωπική περιήγηση και τσάι σε μία από τις μπουτίκ της βρετανικής εταιρείας με τις πασίγνωστες καμπαρντίνες.

Τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα ειδών πολυτελείας διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω αυστηρά επιλεγμένων κέντρων διανομής και αποφεύγουν ακόμη και να δεχθούν την ύπαρξη αγοράς για τα second hand προϊόντα. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, ορισμένοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι μεταπωλήσεις αποδεικνύουν στους πελάτες τη μακροχρόνια αξία των πολυτελών ειδών. Η Richemont, ιδιοκτήτρια κορυφαίων εμπορικών σημάτων ρολογιών και κοσμημάτων όπως οι Cartier και Jaeger-LeCoultre, εξαγόρασε πέρυσι το site μεταπώλησης προϊόντων Watchfinder, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη σημασία της second hand αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, άλλες εταιρείες προσπάθησαν να πολεμήσουν αυτές τις ιστοσελίδες,, όπως και η  Chanel– που μήνυσε την RealReal και ένα άλλο αντίστοιχο outlet, ισχυριζόμενη ότι πουλούσε πλαστά προϊόντα. Το γνωστό brand ισχυρίστηκε επίσης ότι η πώληση αυθεντικών προϊόντων της Chanel μέσω του site συνιστά παραβίαση εμπορικού σήματος. Η RealReal αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

«Δεν αντιμετωπίζουμε τη μεταπώληση ως απειλή», δήλωσε η Pam Batty, αντιπρόεδρος εταιρικής ευθύνης της Burberry. «Θέλουμε να ενημερωθούν οι πελάτες για τις διάφορες επιλογές που έχουν όταν θέλουν να ανανεώσουν τη γκαρνταρόμπα τους».

Η online μεταπώληση προϊόντων πολυτελείας αυξάνεται κατά 50% ετησίως, δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Flavio Cereda.

 Το ρίσκο της μεταπώλησης

Για την Burberry, της οποίας οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά από το 2015, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να ωθήσει τους πρώην πελάτες της να επιστρέψουν στο κατάστημα σε μια κρίσιμη φάση για την εταιρεία, καθώς το brand έχει προχωρήσει στην ανανέωση της αισθητικής του υπό το βλέμμα του νέου σχεδιαστήRiccardo Tisci.

Το εμπορικό σήμα βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την περυσινή αποκάλυψη ότι κατέστρεψε απούλητα προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 35 εκατ. δολαρίων. Η Burberry δήλωσε ότι θα σταματήσει την πρακτική.

«Βλέπουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ως συμπληρωματικό της ευρύτερης στρατηγικής μας για μετάβαση στην κυκλική οικονομία», δήλωσε η Batty, επικαλούμενη τις προσπάθειες να βοηθήσει τους πελάτες να επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα ρούχα και να χρησιμοποιούν περισσότερες ανακυκλωμένες συσκευασίες.