Ο παγκόσμιος κλάδος της μόδας ενώνεται για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Ο παγκόσμιος κλάδος της μόδας ενώνεται για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
epa07414932 Italian model Vittoria Ceretti (C) presents creations from the Fall/Winter 2019/20 Women's collection by the late German designer Karl Lagerfeld for Chanel fashion house during the Paris Fashion Week, in Paris, France, 05 March 2019. Karl Lagerfeld died aged 85 on 19 February 2019. His final collection for Chanel is presented at the Grand Palais on the last day of the Paris Fashion Week. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλές εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι η παγκόσμια βιομηχανία μόδας έχει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

της Kate Dwyer

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια εντεινόμενη προτεραιότητα για τις εταιρείες μόδας, με τον βρετανικό οίκο πολυτελείας Burberry να είναι η πιο πρόσφατη εταιρείας που ανακοινώνει μια στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίων στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Αλλά ενώ η βιομηχανία της μόδας θέλει να βοηθήσει τον πλανήτη – ο κλάδος της ένδυσης παράγει περίπου το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως – οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται επίσης στη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα με πιο βιώσιμη προέλευση.

Σύμφωνα με την έκθεση «Παλμός του Κλάδου της Μόδας» (Pulse of the Fashion Industry) για το 2019, το 75% των καταναλωτών θεωρεί την αειφορία ως πολύ σημαντική ή εξαιρετικά σημαντική. Οι μισοί από τους καταναλωτές δήλωσαν ότι θα άλλαζαν εμπορικά σήματα αν ένας ανταγωνιστής είχε μεγαλύτερη περιβαλλοντική και κοινωνική στόχευση. Ωστόσο, «οι εταιρείες δεν εφαρμόζουν βιώσιμες λύσεις αρκετά γρήγορα ώστε να αντισταθμίσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις», ανέφερε η έκθεση. Η Burberry στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα καταστήματα, τα γραφεία, τα εργοστάσια παραγωγής και τις εγκαταστάσεις διανομής της κατά 95% μέχρι το 2022, και μέχρι το 2030 θέλει να έχει περιορίσει αυτούς τους ρύπους κατά 30% σε όλη την εκτεταμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο τελευταίος αυτός στόχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια εμβέλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας μάρκας ενδυμάτων, αξεσουάρ και υποδημάτων, και πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ο έλεγχος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του κάθε κατασκευαστή, καθώς και σε όλα τα κανάλια μεταφοράς, διανομής, και λιανικής πώλησης. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι το πώς η Burberry έχει ενταχθεί σε μια ευρύτερη προσπάθεια των επιχειρήσεων και ένα διευρυνόμενο σύνολο γνωστών ονομάτων της βιομηχανίας της μόδας, ως μέλος της πρωτοβουλίας Science-Based Targets (Στόχοι Βασισμένοι στην Επιστήμη) που ξεκίνησε το 2015.

Η πρωτοβουλία είναι μια συνεργασία μεταξύ του Carbon Disclosure Project, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, και της οργάνωσης We Mean Business. Ο συνασπισμός έχει 575 εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να θεσπίσουν προγράμματα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, εκ των οποίων οι 231 έχουν φθάσει στο σημείο όπου μπορούν να θέσουν μετρήσιμους στόχους βάσει επιστημονικών αρχών.

Άλλες εταιρείες μόδας που έχουν δεσμευτεί να θέσουν στόχους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ή το έχουν κάνει ήδη είναι και οι: Chanel, Kering SA (μητρική της Gucci), PVH Corp., Nike Inc., Puma SE, VF Corp., Hennes & Mauritz, Eileen Fisher Inc., Guess? Inc., Levi Strauss & Co., Gap Inc., Inditex S.A. (μητρική της Zara), Fast Retailing Co. (μητρική της Uniqlo) και One Jeanswear Group (που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Nine West, Gloria Vanderbilt και Bandolino).