Ανυποχώρητος ο Λουκασένκο για νέες εκλογές- Μήνυμα της ΕΕ υπέρ των διαδηλωτών

Ανυποχώρητος ο Λουκασένκο για νέες εκλογές- Μήνυμα της ΕΕ υπέρ των διαδηλωτών
epa08604666 People react during a rally in against police brutality and the results of the Belarusian presidential election in Minsk, Belarus, 15 August 2020. Long-time President of Belarus Alexander Lukashenko won the elections with 80 percent of the votes, a result questioned and protested by the oppositions. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαδηλώσεις γίνονται και σήμερα μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου.

Ο ισόβιος ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι θα προτίθετο να μοιραστεί την εξουσία και να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο υπό την πίεση των διαδηλωτών. Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές, παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να περιμένετε να κάνω κάτι υπό πίεση» δήλωσε. «Αυτές (οι νέες εκλογές) δεν θα γίνουν» υπογράμμισε, ενώ λευκορωσικά Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο ισχυρός άνδρας της χώρας δήλωσε ενώπιον εργατών ότι δεν θα γίνουν νέες εκλογές μέχρι να τον σκοτώσουν.

Ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι ήδη ετοιμάζονται πιθανές αλλαγές στο Σύνταγμα, με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αναδιανομή της εξουσίας.

Διαδηλώσεις γίνονται σήμερα μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου.

Διαδηλωτές με τη λευκή και κόκκινη σημαία της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από εργοστάσιο βαρέων οχημάτων, στο οποίο ο Λουκασένκο έφτασε σήμερα με ελικόπτερο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν επίσης στάση εργασίας σε εργοστάσιο τρακτέρ στο Μινσκ.

ΕΕ: Στήριξη στους διαδηλωτές

Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σήμερα ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο Twitter ότι καλεί τα μέλη του να συζητήσουν την Τετάρτη για την κατάσταση στην Λευκορωσία. Ο Λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα την ηγεσία του, έγραψε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να επιτρέπεται.

Η Γερμανία απειλεί με επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, απείλησε σήμερα να επεκτείνει τις κυρώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί να επιβληθούν σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τη βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο, έπειτα από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

«Βλέπουμε επίσης την πιθανότητα να επεκταθούν οι κυρώσεις σε άλλους αξιωματούχους της χώρας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας επίσης ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναλάβει μια μεσολαβητική αποστολή που να έχει στόχο την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Λευκορωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε σήμερα τον στρατό της Λευκορωσίας να μην κάνει χρήση βίας καθώς οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται κατά της επανεκλογής πριν από μία εβδομάδα με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, του προέδρου της χώρας.

«Καλώ τον στρατό της Λευκορωσίας να μην αμαρτήσει κατά του λαού του κάνοντας χρήση βίας», δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θαυμάζει το θάρρος των διαδηλωτών, κάλεσε τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να επιδιώξει έναν διάλογο μαζί τους και σημείωσε ότι ο λαός στη Λευκορωσία αξίζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη.