Ανυπόμονοι οι επενδυτές για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ανυπόμονοι οι επενδυτές για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τι αναφέρει το Bloomberg για τις επενδυτικές διαθέσεις και τις αποδόσεις του επταετούς ομολόγου.

Θετική ανταπόκριση αναμένεται να βρει η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο σε δημοσίευμα του επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά ομόλογα με καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη. «Καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και έχει δοκιμάσει με επιτυχία την πρώτη έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει τη σχέση της με τους ξένους επενδυτές. Αυτό το μήνα, το Eurogroup ενέκρινε πρώτη φάση την πρόσφατη δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θεσμοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και συμφώνησε να αποδεσμευτεί η δόση των 6,7 δισ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου» αναφέρει το πρακτορείο.

«Το κυνήγι ομολόγων συνεχίζεται, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν ελκυστικοί τίτλοι», αναφέρει ο Δημήτρης Νταλίπης, επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματος στην Alpha στην Αθήνα. Στόχος της έκδοσης επταετούς ομολόγου είναι η δημιουργία αποθεματικού για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, ενώ θα ακολουθήσουν εκδόσεις ενός τριετούς και ενός δεκαετούς ομολόγου.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και άλλων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2019. Το 50% αυτού του ποσού αναμένεται ότι θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης και το υπόλοιπο υπολογίζεται ότι θα προέλθει από τις αγορές μέχρι το καλοκαίρι.

Οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν δει τα ελληνικά ομόλογα να καταγράφουν χαμηλές αποδόσεις αναφέρουν ότι το χρέος της χώρας παραμένει ελκυστικό.

«Κατά τους προηγούμενους μήνες τα ομόλογα έχουν σημειώσει σημαντική πτώση αλλά ακόμη και τώρα τα spread είναι υψηλά», σημείωσε ο Giuseppe di Mino, διευθύνων σύμβουλος ης Amber Capital στο Λονδίνο. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε στη νέα πώληση ομολόγων όταν έρθει η ώρα». Πέρυσι, η Amber Capital αγόρασε ελληνικά ομόλογα ενώ κατέχει και το 1% του ΟΤΕ.

Όπως προβλέπει ο Dalipis, «τα νέα επταετή ελληνικά ομόλογα, τα οποία αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 3 δις ευρώ θα έχουν απόδοση περί το 3%, ανάλογα με τη ζήτηση».

«Πρόκειται για μια ιδανική χρονική συγκυρία για την Ελλάδα», σημειώνει ο Ιωάννης Σώκος, αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο.

«Βλέπουμε επίσης να συνεχίζεται η μετάβαση από τα hedge funds σε πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, παρ’ όλο που η πολύ χαμηλή αξιολόγηση αποτρέπει πολλούς επενδυτές από το να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα», συμπληρώνει.

Η Moody’s δίνει αξιολόγηση Caa2 για το ελληνικό αξιόχρεο, οκτώ βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P δίνει B, που είναι επίσης στην κατηγορία junk.

Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές διαταραχές στις αγορές λόγω των επερχόμενων εκλογών στην Ιταλία, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην πώληση τριετών ομολόγων πριν από τις 4 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει πως η έκδοση του10 ετούς ομολόγου θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος πιθανώς πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Τα ομόλογα μπορεί να τύχουν θετικής αποδοχής καθώς οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έχουν βελτιωθεί σύμφωνα με τη Wall. O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βλέπει ανάκαμψη και έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που θα αποτελέσει και την καλύτερη ευκαιρία για να επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο ενώ στην Ευρώπη υπάρχει αέρας ανανέωσης με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

«Καθώς διατηρείται αυτή η κατάσταση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αρέσει στους επενδυτές σε μια αγορά η οποία διψά για καλές ευκαιρίες», σημειώνει.