Ανησυχία για το ευρώ: Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας έναντι του δολαρίου

Ανησυχία για το ευρώ: Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας έναντι του δολαρίου
«Το τέλος του καλοκαιριού… βλέπει το ευρώ και πάλι υπό πίεση, εν μέρει επειδή η προσφορά δολαρίου περιορίζεται αλλά και επειδή η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης κρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία» έγραψε ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale,

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών βρίσκεται το ευρώ, καθώς έφτασε και τα 0,9909 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, ενώ αργότερα ανέκτησε μέρος των απωλειών του, στα 0,9914 δολάρια

Αυτή η πτώση έρχεται καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Το ευρώ έχασε την ισοτιμία με το δολάριο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, καθώς η αναζωπύρωση του αμερικανικού νομίσματος και η προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα για τη Γηραιά Ήπειρο προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον.

Μάλιστα, οι αναλυτές «βλέπουν» τη βουτιά ως την αρχή μιας βαθύτερης οικονομικής κατάβασης…

Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Nomura International Plc θέτει τον στόχο στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να δοκιμαστεί το επίπεδο των 0,95 δολαρίων -ή πιθανώς χαμηλότερα-, καθώς οι πιέσεις που αφορούν τον ενεργειακό εφοδιασμό αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος και πιθανότατα ενισχύουν τις εισαγωγές, άρα και την εκροή συναλλάγματος.

«Το τέλος του καλοκαιριού… βλέπει το ευρώ και πάλι υπό πίεση, εν μέρει επειδή η προσφορά δολαρίου περιορίζεται αλλά και επειδή η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης κρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία» έγραψε ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες. 

Εύλογα, οι αγορές είναι σε εγρήγορση αναμένοντας, ενόψει του Jackson Hall, περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell μάλλον θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Το ευρώ είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στις αναθεωρήσεις της Fed, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzank AG Ulrich Leuchtmann, που βλέπει το ζεύγος ευρώ-δολαρίου να αγγίζει το 0,98 μέχρι το τέλος του έτους.