Ανησυχία για την αξιοπιστία της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο – Το μήνυμα για τον πληθωρισμό

Ανησυχία για την αξιοπιστία της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο – Το μήνυμα για τον πληθωρισμό
epa10860234 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The Governing Council decided to raise the three key ECB interest rates by 25 basis points. Accordingly, the interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will be increased to 4.50%, 4.75% and 4.00% respectively, with effect from 20 September 2023. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν προς την Κριστίν Λαγκάρντ πως οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν την Τρίτη τον προβληματισμό τους για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω των προσπαθειών που κάνει η ΕΚΤ για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σε ένα ψήφισμα που ακολούθησε την ετήσια έκθεση που παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, τα μέλη ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος που δηλώνει την ανησυχία τους ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν ανεξέλεγκτες.

«Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο εγκαίρως, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ, ιδίως για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της» σημειώνεται στο ψήφισμα.

Το Κοινοβούλιο «ανησυχεί βαθύτατα για τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, ιδίως του πυρήνα του πληθωρισμού, και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, πλήττοντας ιδιαίτερα όσους έχουν σταθερά ή περιορισμένα εισοδήματα», συμπληρώνεται στο ψήφισμα, καλώντας «την ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού σύμφωνα με την εντολή της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Bloomberg σημειώνει πως οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν παράλληλα

  • «ότι μια τέτοια κατάσταση προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα και αυξάνει το κόστος ζωής των πολιτών» και
  • «ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες συντηρούν έναν κύκλο αυξήσεων των τιμών και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα- σημειώνει ότι οι ποσοτικοί στόχοι για τον πληθωρισμό πρέπει να επιτευχθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα»
  • καλώντας «την ΕΚΤ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση και τον καθορισμό του ουδέτερου επιτοκίου».

Οι νομοθέτες ζήτησαν επίσης από την ΕΚΤ «να επανεξετάσει εκ βάθρων και να βελτιώσει τα υποδείγματά της και τον ρόλο τους στη χάραξη της πολιτικής της υπό το πρίσμα των υποτυπωδών επιδόσεων των υποδειγμάτων τα τελευταία χρόνια».

Το ψήφισμα έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου, όπου έχει προεξοφληθεί από τις αγορέςαπό τις αγορές και τους αναλυτές ότι τα επιτόκια της θα παραμείνουν σχεδόν σίγουρα αμετάβλητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com