Λαγκάρντ: Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός, αλλά… – Τι είπε για μισθούς και οικονομική ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός, αλλά… – Τι είπε για μισθούς και οικονομική ανάπτυξη
President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank left its key interest rates unchanged again and said they would stay "at sufficiently restrictive levels for as long as necessary" to return inflation to target. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να είναι σίγουρη...

Τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί, ωστόσο η ΕΚΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσει να είναι σίγουρη, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ οι αξιωματούχοι της τράπεζας προσπαθούν τις τελευταίες εβδομάδες να μετριάσουν την αισιοδοξία ότι έρχονται περικοπές επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν σημαντικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τους μισθούς.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα το 2024», τόνισε η Λαγκάρντ.

«Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε διατηρήσιμη βάση στον στόχο του 2%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το τυπικό πλέον μήνυμα της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επικεντρώθηκε στη σχετικά γρήγορη αύξηση των ονομαστικών μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν τα εισοδήματα που χάθηκαν λόγω του πληθωρισμού.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τις σφιχτές συνθήκες στις αγορές εργασίας και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να καλυφθούν για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ισχυρές μισθολογικές πιέσεις, αν και φαίνεται πώς υπήρξε κάποια εξομάλυνση στα τέλη του περασμένου έτους, υποστήριξε η Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η ΕΚΤ χρειαζόταν να δει το αποτέλεσμα των μισθολογικών συμφωνιών που θα συναφθούν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προτού μπορέσει να βεβαιωθεί ότι οι αυξήσεις δεν ασκούν αδικαιολόγητη ανοδική πίεση στις τιμές.

Για την οικονομική ανάπτυξη η Λαγκάρντ είπε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει «υποτονική» στο εγγύς μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: