Ανοδικά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο – «Σκιές» για τη μείωση των επιτοκίων

Ανοδικά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο – «Σκιές» για τη μείωση των επιτοκίων
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών η πορεία των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον τελευταίο μήνα του 2023, θέτοντας αμφιβολίες για το πότε και με τι ένταση μπορεί να προχωρήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) σε μειώσεις των βασικών της επιτοκίων μέσα στο 2024.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 3,1% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,1% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 3,9% έναντι 4% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,8%. Σε μηναίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3%, όπως τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Επιδόματα ανεργίας

Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στις 202.000 έναντι 203.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρησ στις 210.000 αιτήσεις.

Η σημασία για την Fed

Υπενθυμίζεται πως μετά από ένα σερί πολλών μηνών, η Fed αποφάσισε εντός του 2023 να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, που βρίσκονται στο εύρος του 5%-5,25% μέχρι σήμερα.

Η τράπεζα είχε προχωρήσει στις αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε αφήσει ανοιχτό τον Δεκέμβριο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της τράπεζας, ανάλογα με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Μετά από τα σημερινά στοιχεία, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην πρώτη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) για το 2024, που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου.

Μετά το πέρας της, μένει να φανεί εάν η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της (όπως έκανε στις τελευταίες συνεδριάσεις της FOMC) και -ειδικότερα- το εάν θα στείλει στις αγορές «σημάδια» για ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων της μέσα στο 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: