Προειδοποίηση Dimon: Το 2024 θυμίζει δεκαετία ‘70 – Τα σύννεφα στην οικονομία θα γίνουν τυφώνας

Προειδοποίηση Dimon: Το 2024 θυμίζει δεκαετία ‘70 – Τα σύννεφα στην οικονομία θα γίνουν τυφώνας
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ανησυχίες του Jamie Dimon έρχονται σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προσδοκίες ορισμένων οικονομολόγων για ήπια προσγείωση  

Το 2024 μπορεί να είναι σαν τη δεκαετία του 1970 σε ό,τι αφορά την οικονομία, επεσήμανε χωρίς καμία νοσταλγική διάθεση ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Fox Business Network και στη Maria Bartiromo, ο ισχυρός άνδρας της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας απαρίθμησε μερικά κοινά μεταξύ των δύο προαναφερόμενων χρονικών περιόδων.

Και το 2024 και το 1970 καταγράφονται δημοσιονομικά ελλείμματα, μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές και διάθεση για τεράστιες κρατικές δαπάνες — αυτήν τη φορά για τις υποδομές. Επίσης, πέρασε νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτές οι εξελίξεις, είπε, είναι «όλες πληθωριστικές». «Και αυτό μου θυμίζει τη δεκαετία του 1970», είπε ο Dimon στην Bartiromo, αναφερόμενος σε μια περίοδο που η στασιμότητα και ο υψηλός πληθωρισμός πίεζαν την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανησυχίες του Dimon έρχονται σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προσδοκίες ορισμένων οικονομολόγων για ήπια προσγείωση μετά την πτώση του πληθωρισμού από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Ιούνιο του 2022. Η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά σε υψηλά επίπεδα από τον Ιούλιο και σηματοδότησε τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Αλλά το αφεντικό της JPMorgan δεν είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα δει ήπια προσγείωση. «Προφανώς, όλοι μας στην τράπεζα ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα των αντιξοοτήτων της οικονομίας. Αλλά νομίζω ότι τα διασταυρούμενα πυρά είναι πολλά, είπε ο Dimon.

«Είμαι λίγο δύσπιστος για το σενάριο των Goldilocks», είπε, αναφερόμενος στο τρέχον αφήγημα βάσει του οποίου η οικονομία που δεν θα είναι ούτε πολύ καυτή ούτε πολύ κρύα.

Προειδοποίησε δε  ότι μια ύφεση μπορεί να είναι ακόμα καθ’ οδόν καθώς χρειάζεται χρόνος για να εμφανιστούν στην οικονομία οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed. «Νομίζω ότι στη Fed έκαναν το σωστό αυξάνοντας τα επιτόκια, αν και άργησαν. Nομίζω ότι κάνουν το σωστό απλώς περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί» είπε. «Όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί κάλλιστα να μας ωθήσουν σε ύφεση, και όχι σε ήπια προσγείωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: