«Ανόητη» η παρακολούθηση της Μέρκελ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης

«Ανόητη» η παρακολούθηση της Μέρκελ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης

Ο Τζον Έμερσον παραδέχτηκε το λάθος της NSA στην υπόθεση που ανέδειξε ένα τεράστιο κύκλωμα υποκλοπών.

«Ανόητη» χαρακτήρισε την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Τζον Έμερσον.

«Έχουμε κάνει μια σειρά από ανόητα πράγματα και η παρακολούθηση του τηλεφώνου της κυρίας Μέρκελ είναι ένα από αυτά», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο πλαίσιο ομιλίας του στην Ένωση Εμπόρων (VBKI), απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα θέματα μετανάστευσης. Εξέφρασε ακόμη την κατανόησή του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Γερμανία η αποκάλυψη του σκανδάλου της NSA, αλλά επισήμανε ότι οι εμπειρίες των Γερμανών διαφέρουν από τις πρόσφατες εμπειρίες των Αμερικανών.

Διαβάστε ακόμη: Από το 2002 παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Μέρκελ

«Θα χρειαστεί μακρύς χρόνος και ειλικρινής προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης και ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε. Οι φίλοι μπορεί να απογοητεύσουν ο ένας τον άλλον, αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, εργάζονται σκληρά για να το ξεπεράσουν. Θα το ξεπεράσουμε επειδή πρέπει να το ξεπεράσουμε», δήλωσε και τόνισε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα νέου τύπου απειλές, διαφορετικές από αυτές της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία σήμερα μπορούν να μετρηθούν σε “μεγαμπάιτ“, ενώ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου θα έπρεπε να μετρηθούν σε μεγατόνους», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η συγκέντρωση πληροφοριών έχει αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις επί γερμανικού εδάφους.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Μέρκελ μην ανησυχείς για τις παρακολουθήσεις»

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου της Καγκελαρίου δεν είχε καμία σχέση με την προσπάθεια αποτροπής αυτών των επιθέσεων, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες του πρώην στελέχους της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ δραστηριοποιούνταν και στον τομέα της βιομηχανικής κατασκοπίας σε βάρος της Γερμανίας. «Δεν συγκεντρώνουμε πληροφορίες προκειμένου να προσφέρουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στις αμερικανικές εταιρίες», δήλωσε.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Έμερσον επαίνεσε τη Γερμανία, την οποία χαρακτήρισε χώρα-πρότυπο για όλον τον κόσμο και κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να στηρίξουν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Έμερσον έγινε γνωστό ότι η NSA παρακολουθούσε και το τηλέφωνο του προκατόχου της κυρίας Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξαιτίας της έλλειψης στήριξης προς τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ