Ομπάμα: «Μέρκελ μην ανησυχείς για τις παρακολουθήσεις»

Ομπάμα: «Μέρκελ μην ανησυχείς για τις παρακολουθήσεις»

«ΗΠΑ και Γερμανία διατηρούν σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης» σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ «δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί» για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών των Γερμανών πολιτών «όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος των ΗΠΑ», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση ZDF.  Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν μια «σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης», την οποία δεν επιθυμεί να βλάψει «μέσω ενός μηχανισμού παρακολουθήσεων».

Η συνέντευξη ήρθε μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη μεταρρύθμιση των μεθόδων παρακολούθησης και για την περικοπή των εξουσιών της NSA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας που κατηγορείται ότι κατασκόπευε ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και την καγκελάριο Μέρκελ.

Διαβάστε σχετικά: Ικανοποίηση από τη Γερμανία για τον περιορισμό της δράσης της NSA

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Ομπάμα σημειώνοντας «το γεγονός ότι θα γίνονται περισσότερο σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων και η προστασία των δεδομένων τους, κυρίως όσον αφορά τους μη Αμερικανούς πολίτες».

Ωστόσο διατυπώθηκαν και ορισμένα επικριτικά σχόλια. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου, χαρακτήρισε «τεχνικές» τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι δεν επιλύουν, «δυστυχώς, το πραγματικό πρόβλημα». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας, είπε πάντως ότι το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου αποτελούν «ένα πρώτο βήμα».