«Ανώμαλο κτήνος» αποκαλούσε το FBI τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

«Ανώμαλο κτήνος» αποκαλούσε το FBI τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Photo:

Η υβριστική ανώνυμη επιστολή που του έστειλε το FBI για να τον ωθήσει στην αυτοκτονία.

Μια επιστολή μίσους που είχε σταλεί το 1964 στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από το FBI και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο σύνολό της, τον χαρακτήριζε «διάβολο» και «ανώμαλο κτήνος», απειλώντας ότι θα αποκαλύψει τις «απιστίες» του, προφανώς για να τον ωθήσει στην αυτοκτονία.

Η ανώνυμη επιστολή ήταν γραμμένη σε γραφομηχανή. Δέκα χρόνια αργότερα η Γερουσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι προερχόταν από το FBI. Στόχος του συντάκτη της ήταν να πιστέψει ο Κινγκ ότι την είχε γράψει κάποιος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα αφού ισχυριζόταν ότι μιλούσε εξ ονόματος «ημών των μαύρων».

Στην επιστολή, έκτασης μιας σελίδας, ο πολιτικός αγωνιστής χαρακτηριζόταν «εντελώς απατεώνας».

Το ντοκουμέντο αυτό, που δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στο σύνολό του από την εφημερίδα New York Times είναι χαρακτηριστικό της εχθρότητας με την οποία αντιμετώπιζε την εποχή εκείνη το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) του Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η επιστολή γράφτηκε από έναν αναπληρωτή του Χούβερ, τον Γουίλιαμ Σάλιβαν και στάλθηκε στο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μαζί με μια ηχογράφηση που αποδείκνυε ότι ο πάστορας διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό. «Άκουσε τον εαυτό σου, βδελυρό, ανώμαλο ζώο. Σε ηχογραφούσαν, όλες τις μοιχείες σου, τα σεξουαλικά σου όργια, εδώ και καιρό. Αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα», αναφέρεται στην επιστολή. «Δεν σου μένει παρά μόνο ένα πράγμα να κάνεις, ξέρεις εσύ τι», συνεχίζει ο συντάκτης, εννοώντας προφανώς την αυτοκτονία, και καταλήγει: «Δεν μπορεί να πιστεύεις στον Θεό και να κάνεις αυτά τα πράγματα».

Όταν έλαβε την επιστολή, ο Κινγκ είχε πει σε έναν φίλο του ότι κάποιος ήθελε να τον σκοτώσει.

Ο Χούβερ πίστευε ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε επηρεαστεί από κομμουνιστές ενώ από την άλλη ο Κινγκ κατηγορούσε το «αφεντικό» του FBI ότι δεν μπόρεσε να σταματήσει τη βία εναντίον των αφροαμερικανών στις πολιτείες του νότου.

Την προηγούμενη χρονιά ο Κινγκ είχε εκφωνήσει στην Ουάσινγκτον, σε μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση, τη διασημότερη ομιλία του, την περίφημη «Έχω ένα όνειρο». Ο αγώνας του άνοιξε τον δρόμο για την ψήφιση, το 1964, του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, που ποινικοποιούσε τις φυλετικές διακρίσεις.