Το ανομολόγητο τίμημα των αναδυόμενων αγορών

Το ανομολόγητο τίμημα των αναδυόμενων αγορών

Η προοπτική των αναδυόμενων οικονομιών είναι αδιαμφισβήτητη, όμως λίγοι προτίθενται να μιλήσουν για τους κινδύνους που ενέχει η εργασία σε αυτές τις χώρες.

του Τζέοφ Κόλβιν 

Αν σας πρότειναν μια δελεαστική εργασία στη Ρωσία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κολομβία ή κάποια άλλη αναδυόμενη αγορά, θα την παίρνατε; Ή θα σκεφτόσασταν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη μετακομίσετε με την οικογένειά σας εκεί, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους;

Μιλώντας πρόσφατα με μερικούς ισχυρούς παίκτες από τις αναδυόμενες αγορές, θυμήθηκα πόσο συχνά αγνοούμε δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες: την προσωπική ασφάλεια και τον στενό της συγγενή, τη διαφθορά. Είναι αδύνατο να μετρηθούν οπότε συχνά θεωρούμε ότι δεν είναι σημαντικά, και αντιθέτως παθιαζόμαστε με το αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα είναι 6% ή 8% φέτος. Όμως η ασφάλεια και η διαφθορά επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των επαγγελματιών. Απλά κανείς δε θέλει να μιλήσει για αυτά δημόσια.

Ο «παίκτης Νο.1» είναι διευθύνων σύμβουλος σε μια ιδιωτική βραζιλιάνικη εταιρεία. Είναι Βραζιλιάνος και ζει σε ένα όμορφο αλλά όχι μεγάλο σπίτι στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Η εταιρεία του δεν είναι πολύ γνωστή. Μου λέει ότι τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί είναι θωρακισμένα. Δεν ανησυχεί για τον εαυτό του. «Οι κακοποιοί δε θα απαγάγουν εμένα. Θα προσπαθήσουν να απαγάγουν τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου». Η γυναίκα του και τα παιδιά του έχουν επαγγελματία οδηγό. Τα επαγγελματικά στελέχη των εταιρειών συχνά αποφεύγουν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα προτιμώντας τα ταξί – ανώνυμα και με περισσότερη ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Ο «παίκτης Νο.2» είναι κορυφαίος οικονομολόγος στο Μεξικό που συμμετείχε σποραδικά στις κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Μιλήσαμε εκτεταμένα για την οικονομία του Μεξικό -δεν είναι τόσο αισιόδοξος όπως άλλοι αναλυτές- αλλά όταν του ζήτησα να μου αναφέρει το κυριότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο πρόεδρος Πένα Νιέτο η απάντησή του δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία. «Η ασφάλεια», είπε αμέσως. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει μεγάλα μέρη της χώρας, επισημαίνει, και είναι δύσκολο να βελτιωθεί η οικονομία όσο αυτό το θέμα παραμένει ανεπίλυτο.

Δεν είναι σαφές αν η ασφάλεια βελτιώνεται στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία, λίγο πριν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς, διακωμωδούν τη σκληρή τακτική που θέλει να επιδεικνύει ο πρόεδρος Πούτιν. Η δολοφονία στο Μεξικό τον περασμένο χρόνο ενός κορυφαίου στελέχους της ArceloMittal ύστερα από παραγγελία του καρτέλ ναρκωτικών, παραμένει ανεξιχνίαστη. Πριν δύο εβδομάδες μια ένοπλη ομάδα πολιτοφυλακής που αντιτίθεται στο καρτέλ κατέλαβε τη διοίκηση μια πόλης όπου το καρτέλ λειτουργούσε ελεύθερα. Πολλά κορυφαία στελέχη από την Κίνα έχουν εξαφανιστεί τον περασμένο χρόνο, έχοντας συλληφθεί όχι από εγκληματίες αλλά τις κινεζικές αρχές, οι οποίες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Κανείς δεν έχει ακούσει νέα έκτοτε για την τύχη τους.

Το να μιλήσει κάποιος δημόσια για τον προσωπικό κίνδυνο δεν είναι σχεδόν ποτέ προς όφελος κανενός, οπότε δεν είναι περίεργο που αυτά τα θέματα δε συζητιούνται. Όμως είναι πραγματικά, όσο πραγματικά είναι και όλα τα άλλα θέματα συζήτησης -τα εμπορικά ισοζύγια, τα επιτόκια, κτλ.- και για το μέλλον των αναδυόμενων οικονομιών είναι πολύ πιο καθοριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Οι μυστικές αλήθειες των πολυεκατομμυριούχων