Ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ με αφορμή την Κριμαία

Ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ με αφορμή την Κριμαία

Η Ουκρανία φέρνει τις δύο υπερδυνάμεις στα όρια του Ψυχρού Πολέμου – Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη  ο Σωτήρης Δανέζης.

Έξι πολεμικά πλοία της Ουκρανίας έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής στις φιλορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ένοπλοι κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν έφοδο στην ουκρανική κορβέτα Ternopol, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Στη διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν βομβίδες κρότου.

Επόμενος στόχος αναμένεται να είναι το ουκρανικό πλοίο διοίκησης, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο του Κιέβου για εκκένωση στρατιωτικών βάσεων της Κριμαίας και μεταφορά πολεμικού υλικού, κάτι το οποίο η ρωσική πλευρά αρνείται.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης 

«Πόλεμος» ανακοινώσεων και ανταλλαγή κυρώσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και μιας ρωσικής τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων σε βάρος βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, σε απάντηση για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, υπέγραψε ήδη την εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατονόμασε την τράπεζα στην οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, λέγοντας μόνο ότι το ίδρυμα αυτό «παρέχει υλική υποστήριξη» στη ρωσική ηγεσία.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για την Rossiya. Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις «θα της γυρίσουν μπούμερανγκ».

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.

Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές από την πλευρά τους δήλωσαν σχεδόν αμέσως «υπερήφανοι» που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

«Είμαι υπερήφανος που μου επέβαλε κυρώσεις ο Πούτιν. Δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειές μου και την προσήλωσή μου στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την Κριμαία», έγραψε ο Μακέιν στο λογαριασμό του στο Twitter. Ο Μακέιν επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών.

«Εάν η στήριξη προς τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας σημαίνει ότι θα μου επιβάλει κυρώσεις ο Πούτιν, όλα καλά», ήταν η αντίδραση του Μενέντες, επίσης στο Twitter.

«Είμαι υπερήφανος που περιλαμβάνομαι στον κατάλογο εκείνων που έχουν τη θέληση να σταθούν απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπένερ.

Απειλή υποβάθμισης της Ρωσίας από την S&P
Σε «αρνητικές», από «σταθερές», υποβάθμισε η Standard & Poor’s τις προοπτικές της ρωσικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, απειλώντας τη Μόσχα με υποβάθμιση. Η ρωσική αξιολόγηση βρίσκεται στο ΒΒΒ.

Η σύγκρουση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία έχει φέρει ήδη τις πρώτες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εγείρει την απειλή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν αναθεωρεί
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή», στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Κέρι.

Ακύρωση της συνόδου ΕΕ – Ρωσίας τον Ιούνιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

«Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων (…) η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αν η Ρωσία δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο», αν υπάρξει «αποκλιμάκωση», «τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις, αντίθετα αν αυξηθούν οι παράνομες διεκδικήσεις, οι επιχειρήσεις στρατιωτών, οι απειλές, τότε θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επισημάνει ότι η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων και των φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια Ουκρανία δυνατή και δημοκρατική (…) για να της προσφέρουμε μια πραγματική πολιτική υποστήριξη», εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ σημείωσε ότι η χώρα του διαθέτει 400 εταιρείες οι οποίες έχουν παρουσία στη Ρωσία «και αυτές ανησυχούν για το τι θα γίνει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: 

Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία

Ρωσία: Η Δούμα επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας

Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία

Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά στην Ουκρανία»