Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία

Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία

«Θρίλερ» στη ναυτική βάση του Περεβάλνε με Ουκρανούς στρατιώτες που δεν δέχονται να παραδοθούν - Δείτε τι μεταδίδει από την Κριμαία ο Σωτήρης Δανέζης.

«Η Ουκρανία δεν θα σταματήσει τον αγώνα της για την απελευθέρωση της Κριμαίας, όσο μακροχρόνιος και επώδυνος και αν είναι», αναφέρεται σε κείμενο απόφασης που ψηφίστηκε σήμερα από το ουκρανικό κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του μεταβατικούπροέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Ο ουκρανικός λαός δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας», δηλώνουν εμφατικά οι Ουκρανοί βουλευτές, που απευθύνονται επίσης προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας «να μην αναγνωρισθεί η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Κριμαίας και η προσάρτηση της στη Ρωσία».

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κιέβου πως ετοιμάζει σχέδιο απόσυρσης των ουκρανικών στρατευμάτων από την Κριμαία και την κατάληψη δύο ουκρανικών ναυτικών βάσεων από φιλορωσικά στρατεύματα, οι οποίες έληξαν με την ειρηνική αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτικών, στη στρατιωτική βάση του Περεβάλνε που βρίσκεται κοντά στη Συμφερόπολη εκτυλίχθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό. Όπως συνέβη χθες, η βάση περικυκλώθηκε από φιλορωσικά στρατεύματα που ζήτησαν από τους Ουκρανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν. Οι περισσότεροι υπάκουσαν στις εντολές, ωστόσο μία ομάδα 20-25 αλεξιπτωτιστών έμεινε μέσα στη βάση, αρνούμενη να «παραδοθεί».

Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από τη βάση του Περεβάλνε:

Στα τελωνεία και τα σύνορα μεταφέρεται η πίεση της Ρωσίας
Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους επί των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν και διέκοψαν τη λειτουργία εργοστασίου ζαχαροπλαστικής ουκρανικής ιδιοκτησίας στη ρωσική πόλη Λίπετσκ, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται και στο οικονομικό πεδίο.

Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους κατόπιν «πληροφοριών» για πιθανές απόπειρες εξαγωγής λαθραίων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και όπλα, δήλωσε ο Ντμίτρι Κοτίκοφ, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει «πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό την περιοχή του Βορείου Καυκάσου».

Εκπρόσωπος των ουκρανικών τελωνειακών υπηρεσιών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Η Ρωσία είχε ενισχύσει τους τελωνειακούς ελέγχους επί των ουκρανικών εξαγωγών τον περασμένο Αύγουστο, σε μία κίνηση που θεωρήθηκε αύξηση της πίεσης προς το Κίεβο για να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η μη υπογραφή της οποίας πυροδότησε την παρούσα κρίση στην Ουκρανία.

Κάνει πίσω στις ταξιδιωτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία η Ουκρανία
Η Ουκρανία δεν θα σπεύσει να επιβάλει καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία σε απάντηση της κατάληψης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Δεν πρέπει να επιδείξουμε σπουδή με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία. Μια τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουκρανίας δεν θα επηρέαζε τη Ρωσία, αλλά θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, όπου ζει μεγάλη κοινότητα ρωσόφωνων», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας είχε αποφασίσε χθες την επιβολή εντός των προσεχών ημερών μέτρων για την απαίτηση αδειών εισόδου από τους Ρώσους που ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την υπογραφή του πολιτικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας μα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη:

Η Κριμαία παραδίδεται

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Βίντεο: Ακροδεξιοί στο Κίεβο χτυπούν τον διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης