«Άνθρωπος και περιβάλλον» μετά μουσικής

«Άνθρωπος και περιβάλλον» μετά μουσικής

Πέντε πρόσφατες, πρωτοποριακές συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών παρουσιάζονται στις 23 Ιανουαρίου σε μια ξεχωριστή συναυλία.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Οι συνθέσεις στη συναυλία «Άνθρωπος και Περιβάλλον» είναι εμπνευσμένες από την τραγική σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος-μέρος της φύσης που τον γεννά και τον αναγεννά, αλλά κι αποκομμένος από αυτήν, εκείνος που ευθύνεται για την καταστροφή της αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το αναπόφευκτο της αυτοκαταστροφής του που μια τέτοια συμπεριφορά συνεπάγεται…

Αυτή τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση σχολιάζουν με τον τρόπο τους πέτνε σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες. Η Αθηνά Παυλάκη-Πηρούνια με το Requiem-Επιμνημόσυνο Ύμνο στη Φύση, ο Χρήστος Αναστασίου με το De Profundis, ο Σπύρος Μακαρούνας με το Σκουριές (μια σύνθεση εμπνευσμένη από τα πρόσφατα γεγονότα στην ομώνυμη περιοχή μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής), ο Αλέξανδρος Καλογεράς με το Τρεις εικόνες σε αποχρώσεις λευκού για φλάουτο και κρουστά (βασισμένο σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) και η Φανή Κοσώνα με το Parnassius Apollon.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Το μουσικό χωριό στη Στέγη

Τα έργα της συναυλίας θα ερμηνεύσουν με τον εξαιρετικό τους τρόπο τα μέλη του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, ενώ η βραδιά κρύβει και εκπλήξεις. Στο πλαίσιο της συναυλίας και στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα λειτουργεί η σχετιζόμενη θεματικά έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Πηρούνια.

Η εκδήλωση που γίνεται την Πέμπτη 23 Γενάρη, στις 20.30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία.

Μια βραδιά, που επιχειρεί να περιγράψει μουσικά λίγο-πολύ εμάς, εσάς και όλους τους άλλους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη: «Ο κυνηγός του ροζ κύματος»