«Ο κυνηγός του ροζ κύματος»

«Ο κυνηγός του ροζ κύματος»

Μία έκθεση του υπέροχου καλλιτέχνη Andro Wekua.

Στις 29 Ιανουαρίου 2014 εγκαινιάζεται στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη η έκθεση του Andro Wekua «Pink Wave Hunter» η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου 2014.

Ο 37χρονος καλλιτέχνης Andro Wekua μας παρουσιάζει την έκθεση Pink Wave Hunter η οποία περιλαμβάνει μια σειρά γλυπτικών αναπαραστάσεων κτιρίων που αντλούν από τις παιδικές μνήμες του καλλιτέχνη.

Το σκηνικό τους είναι το παραθαλάσσιο Σοχούμι της Γεωργίας, το μέρος όπου γεννήθηκε δηλαδή ο Wekua και έζησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Αμπχαζία ανάγκασαν την οικογένειά του να εγκαταλείψει την πόλη. Ο εμφύλιος πόλεμος κατέστρεψε το Σοχούμι, στερώντας από τον καλλιτέχνη και την οικογένειά του τη δυνατότητα της επιστροφής, καθιστώντας τους έτσι μέρος της Γεωργιανής διασποράς.

1/2

Διαβάστε ακόμη: Τρεις συντελεστές, 14 διαφορετικοί ρόλοι κι ένα περίεργο όνομα

Με βάση τη νοσταγλία ο Wekua ανασύρει από τη μνήμη τις εικόνες των παιδικών του χρόνων τις βοηθά με ενδελεχή έρευνα στο ίντερνετ και τελικά δημιουργεί γλυπτικές αναπαραστάσεις των κτιρίων του Σοχούμι. Μια απόδοση κάποιου συρταριού της μνήμης το οποίο, βεβαίως, παρουσιάζει και κενά σημεία… Είναι «κενά μνήμης» κατά τον καλλιτέχνη.

Το ρευστό αστικό τοπίο, η μεταλλασσόμενη πραγματικότητα και το υποκειμενικό βάθος εντυπωσιάζει. Και λέει ο Andro Wekua: «Με ενδιαφέρει κυρίως η αρχιτεκτονική αυτής της πόλης και το πως η φύση της διατηρείται ανέπαφη ενώ αφήνεται να παρακμάσει. Για μένα, η πόλη αυτή παραμένει πεισματικά άπιαστη,  ένα είδος αντικατοπτρισμού ίσως να μην υπάρχει, να μην υπήρξε ποτέ».

Τα κτίρια του Σοχούμι.. Τα κτήρια της μνήμης του Wekua έχουν κατασκευαστεί από χυτό μπετόν, γύψο, κερί, αλουμίνιο, μπρούτζο και είναι σχεδόν πάντα μονοχρωματικά. Εδώ έχουμε μια πλήρη αντίθεση με τους ζωγραφικούς πίνακες, τα κολάζ, τα φιλμ και τα υπόλοιπα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Το σύνολο μοιάζει κάπως μελαγχολικό. Η μελαγχολία του άδειου, του εγκαταλελειμμένου, του μόνου, του αινιγματικού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται στις 29 Ιανουαρίου ενώ την ίδια μέρα στις 19.00 θα προβληθεί στο αίθριο του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, το βίντεο του Andro Wekua «Never Sleep with a Strawberry in Your Mouth». Θα ακολουθήσει, μάλιστα, και ομιλία του ίδιου του Wekua!