Αντιμέτωποι με «τέλεια καταιγίδα» οι κολοσσοί των μίντια – Πάνω από 500 δισ. δολάρια αξίας έχουν εξαϋλωθεί

Αντιμέτωποι με «τέλεια καταιγίδα» οι κολοσσοί των μίντια – Πάνω από 500 δισ. δολάρια αξίας έχουν εξαϋλωθεί
ILLUSTRATION - 28 February 2022, Berlin: On the screen of a tablet (l), the website of the Russian TV channel RT can be seen. On the right, the screen of a smartphone shows the official Twitter account of Ukrainian President Selenskyj. (to dpa "Russia and Ukraine fight for sovereignty of opinion in social media") Photo: Fernando Gutierrez-Juarez/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Fernando Gutierrez-Juarez / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Αντιμέτωποι με «τέλεια καταιγίδα» οι κολοσσοί των μίντια...

Πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαϋλωθεί από τις κεφαλαιοποιήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών media φέτος, καθώς οι επενδυτές «ταλαιπωρήθηκαν» από την επανάσταση του streaming, η οποία προκάλεσε τεράστιες μειώσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών ραδιοτηλεοπτικών και ψυχαγωγικών ομίλων.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και το αυξανόμενο κόστος συνδυάστηκαν με το «σφίξιμο» του ζωναριού εκ μέρους των καταναλωτών και την επιβράδυνση της διαφημιστικής δαπάνης, και όλα αυτά μαζί πυροδότησαν μια πτώση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. 

Τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία για τους επενδυτές καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ταινιών έως την καλωδιακή τηλεόραση, είναι από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο σε αυτό που αναμένεται να είναι η χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές. 

«Ήταν μια τέλεια καταιγίδα κακών ειδήσεων», δήλωσε ο Michael Nathanson, αναλυτής μέσων ενημέρωσης στο SVB MoffettNathanson. «Έχω καλύψει αυτόν τον τομέα εδώ και πολύ καιρό και δεν έχω ξαναδεί τόσο κακή συλλογή σημείων δεδομένων». 

Οι μετοχές της Walt Disney, με πτώση περίπου 45%, οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους τουλάχιστον από το 1974. Οι μετοχές έχουν δεχθεί μεγάλη πίεση τις τελευταίες ημέρες καθώς οι απολαβές από το πολυαναμενόμενο sequel του Avatar υπολείπονται των εκτιμήσεων.

Η Paramount Global σημείωσε πτώση 42% φέτος και το Netflix 52%, ενώ η Warner Brothers Discovery έχει υποχωρήσει 63% από τη δημιουργία της φέτος – μια συνέργεια της Discovery και του WarnerMedia της AT&T. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών streaming τα πήγαν πολύ καλά άμα τη ενάρξει της πανδημίας, καθώς τα lockdown κράτησαν το κοινό στο σπίτι, ωθώντας τις μετοχές σε χρηματιστηριακή άνθηση από τον Μάρτιο του 2020. 

Ωστόσο, με τα στελέχη να ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί και το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη — ωθώντας τα οικονομικά στριμωγμένα νοικοκυριά να αλλάζουν συνδρομές. 

Ο δείκτης Dow Jones Media Titans, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση 30 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πολυμέσων στον κόσμο, έχει υποχωρήσει 40% φέτος, με τη συνολική κεφαλαιοποίησή του να συρρικνώνεται από 1,35 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 808 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν μειώσει τις αποτιμήσεις, ιδιαίτερα των «αναπτυξιακών μετοχών» του κλάδου. Ο πάροχος μουσικής Spotify έχει υποχωρήσει 69% και Roku 81%. Οι παραδοσιακοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν επίσης «χτυπηθεί». Μερικές από τις πιο απότομες μειώσεις της τιμής της μετοχής ήταν για τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης. Η Charter Communications υποχώρησε 53% και η Comcast 31%. 

Η λεγόμενη «κοπή καλωδίου» έχει επιταχυνθεί στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των συνδρομών στην παραδοσιακή συνδρομητική τηλεόραση που παρακολουθεί η Macquarie να μειώνεται κατά 8,3% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.  

Οι περισσότερες υπηρεσίες ροής είχαν «πολύ βαριές απώλειες», επομένως οι εταιρείες πολυμέσων «δεν είναι ακόμη σε θέση [που] μπορούν να αντισταθμίσουν τη γραμμική πτώση», πρόσθεσε η Macquarie. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαφημιστές, εν τω μεταξύ, έχουν γίνει πιο απρόθυμοι να προωθήσουν επωνυμίες καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, βλάπτοντας τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού ITV, του οποίου οι μετοχές έχουν χάσει 36%. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός είπε πρόσφατα ότι τα ετήσια έσοδα από διαφημίσεις θα μειωθούν παρά την ώθηση από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Ως απάντηση στις προκλήσεις, αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στρέφονται σε αυξήσεις τιμών, περικοπές θέσεων εργασίας και άλλες πρωτοβουλίες, όπως τα επίπεδα ροής που υποστηρίζονται από διαφημίσεις. Οι αναλυτές της Morgan Stanley έγραψαν σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι εάν τέτοιες κινήσεις αποτύχουν να αποφέρουν «ουσιαστικά» κέρδη, θα υπάρξει κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.