Αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη πτώση εξαγωγών από την πανδημία η Κίνα

Αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη πτώση εξαγωγών από την πανδημία η Κίνα
Photo: pixabay.com
Η πτώση του εμπορίου ασκεί πίεση στο Πεκίνο να λάβει μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μειώθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο, εντείνοντας την ύφεση στην εμπορική δραστηριότητα της Χώρας του Δράκου, γεγονός που, με τη σειρά του, τροφοδοτεί ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου, στην πιο απότομη πτώση από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού τον Φεβρουάριο του 2020. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 12,4%, στη μεγαλύτερη πτώση από τότε που κύμα μολύνσεων έπληξε την ηπειρωτική χώρα τον Ιανουάριο και ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. 

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 12,5% και 5%, αντίστοιχα. Η αδυναμία στο διεθνές εμπόριο είναι μία από τις κύριες πηγές πίεσης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο, οι οποίοι παλεύουν επίσης με ένα τσουνάμι αθετήσεων στον τομέα ακινήτων και την πτώση της εγχώριας ζήτησης μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας τον Δεκέμβριο. 

Οι εξαγωγές της Κίνας συνέβαλαν στη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας της αλλά το 2023 «δυσκολεύτηκαν», καθώς ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια περιόρισαν τη ζήτηση για τα αγαθά της.  

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε, αντανακλώντας το ασθενέστερο εξαγωγικό περιβάλλον. Η απροσδόκητα σοβαρή πτώση των εισαγωγών τον Ιούλιο έδειξε το βάθος της πτώσης στην εγχώρια κατανάλωση.

«Τα δεδομένα για τις εισαγωγές είναι πολύ άσχημα», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής των οικονομικών της Κίνας στην Capital Economics. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, σχεδόν όλη η ανάκαμψη των όγκων των εισαγωγών από την αρχή του έτους αποκλιμακώθηκε τον Ιούλιο, κάτι που είναι τουλάχιστον ανησυχητικό και υποδηλώνει ότι η εγχώρια εικόνα εξασθένησε πολύ γρήγορα τους τελευταίους ή δύο μήνες».

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng China Enterprises υποχώρησε 1,8% μετά την ανακοίνωση εμπορικών στοιχείων της Τρίτης. «Υπάρχουν πολλές πωλήσεις σήμερα με βάση αυτά τα δεδομένα εξαγωγών», δήλωσε ο Louis Tse, διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστή Wealthy Securities με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Σε ανακοίνωσή της, η τελωνειακή διοίκηση της Κίνας ανέφερε ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% στα 1,46 τρισ. δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5% στα 1,94 τρισ. δολάρια.