Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Κομισιόν στον κλιμακούμενο «πόλεμο» του χάλυβα

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Κομισιόν στον κλιμακούμενο «πόλεμο» του χάλυβα
epa05988265 US President Donald J. Trump is welcomed by European Council President Donald Tusk (concealed) ahead of a meeting with EU leaders at the European Council, in Brussels, Belgium, 25 May 2017. Trump is in Belgium to attend a North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit and to meet EU leaders. EPA/OLIVIER HOSLET

Σχέδιο για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ εάν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση Τραμπ - ΠΟΕ: Ο εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν.

Έντονη υπήρξε σήμερα η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην εκδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. «Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών, πρέπει να δράσουμε», τόνισε.

«Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν και τόνισε πως «Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα. Ο κατάλογος των προϊόντων αυτών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για να προχωρήσει το μέτρο. Η «επανεξισορρόπηση» θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισεκ. ευρώ (6,53 δισεκ. δολάρια) και του αλουμινίου το 1,1 δισεκ. ευρώ. Για ορισμένες ποιότητες χάλυβα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πέρσι, σημείωσαν οι πηγές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επιβληθούν μέτρα διασφάλισης σε αυτά τα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτών των ποιοτήτων έφτασαν τα 2,8 δισεκ. ευρώ.

Πιο καθησυχαστικός ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό», είπε ο Φινλανδός επίτροπος. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του», πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές» υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει. Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό», θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

«Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους, πρέπει να αντιδράσουμε», κατέληξε.

ΠΟΕ: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός
Λίγο νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρομπέρτο Αζεβέντο εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, σε μια εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση στην εμπορική πολιτική μιας χώρας-μέλους του WTO. «Ο WTO ασφαλώς ανησυχεί με την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι πραγματική, όπως έχουμε δει από τις αρχικές αντιδράσεις των άλλων. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο WTO θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.

ΔΝΤ: Οι περιορισμοί των εισαγωγών θα προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ
Την πιθανότητα οι περιορισμοί των εισαγώγων να προκαλέσουν ζημιά όχι μόνο εκτός των ΗΠΑ, αλλά και στην ίδια την οικονομία της χώρας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γκάρι Ράις, αναφέροντας ως παράδειγμα τον τομέα των κατασκευών.

«Ανησυχούμε ότι τα μέτρα που προτείνονται από τις ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις περιστάσεις στις οποίες οι χώρες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσουν περιορισμούς στις εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Ράις. Επιπλέον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι θα ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση και τους εμπορικούς της εταίρους «να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς και να επιλύσουν τις διαφωνίες χωρίς να καταφύγουν σε τέτοια μέτρα έκτακτης ανάγκης».

«Eντελώς απαράδεκτη» η επιβολή δασμών δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον βιομηχανικό τομέα.  «Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτήν την ενοποιημένη αγορά θα ήταν σημαντική και σοβαρή. Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο επισημάναμε στην αμερικανική διοίκηση την απαράδεκτη φύση αυτών των προτάσεων που θα τους πλήξουν όσο ακριβώς και εμάς, είμαστε (όμως) πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την καναδική βιομηχανία» είπε ο Τριντό σε δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη τύπου στο Οντάριο.

ΗΠΑ: Ισχύουν για όλα τα κράτη οι δασμοί
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος δήλωσε σήμερα ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου «φαίνεται» ότι ισχύει για όλες τις χώρες. «Αυτό φαίνεται ότι ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος», είπε ο Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC όταν ρωτήθηκε αν οι δασμοί θα ισχύουν για όλον τον κόσμο. «Αυτό που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο είναι μια πολύ ευρεία ιδέα για (δασμούς) 25% σε όλον τον χάλυβα και 10% σε όλο το αλουμίνιο. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο και επομένως θα έχει ευρύτερες συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και σήμερα να απειλεί ότι θα εφαρμόσει «ανταποδοτικούς δασμούς» στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο. «Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο», έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. «Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν είναι καλοί για κανέναν». Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, «κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. «Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν «στενά, εδώ και δεκαετίες» σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια. «Ο προστατευτισμός (…) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα», που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.

Δείτε ακόμη: Ο Τραμπ προκαλεί: «Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα»