Αντίστροφη μέτρηση για τα bitcoin futures ETFs – Η spot αγορά φέρνει το τέλος τους

Αντίστροφη μέτρηση για τα bitcoin futures ETFs – Η spot αγορά φέρνει το τέλος τους
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Οι επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δείξουν εάν το ίδιο και ανταγωνιστικά ETFs θα επιβιώσουν...

Μετά από εκρηκτική αρχή, τα ETF του Bitcoin που παρακολουθούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενδέχεται να εκπέσουν 

Πριν από δύο χρόνια, το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο των ΗΠΑ που συνδέεται με τo bitcoin έγινε το ταχύτερο ETF στην Ιστορία που έφτασε το 1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δείξουν εάν το ίδιο και ανταγωνιστικά ETFs που συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) τα οποία ακολουθούν το μεγαλύτερο βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα θα επιβιώσουν.

Το ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) ανέρχεται πλέον στo 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια και παρακολουθεί το κρυπτονόμισμα μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Αυτός ο τύπος προϊόντος ήταν μέχρι πρότινος ο μοναδικός που προσέφερε στους επενδυτές τη δυνατότητα να προσθέσουν bitcoin ETF στα χαρτοφυλάκιά τους.

Βέβαια, όπως εκτιμάται, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει μία ή περισσότερες αιτήσεις για «spot bitcoin» ETF, οι οποίες θα παράσχουν στους επενδυτές τη δυνατότητα έκθεσης στη spot αγορά μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων. 

«Δεν νομίζω ότι απομένει πολλή ζωή στο ΒΙΤΟ μετά την κυκλοφορία του spot bitcoin ETF» δήλωσε ο Will Peck, επικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη WisdomTree, που έχει υποβάλει αίτηση για την εκκίνηση ενός spot bitcoin ETF. 

Ο Peck αναγνώρισε ότι ETF που συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με βάση το bitcoin θα μπορούσαν να έχουν κάποια χρησιμότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά «αν είστε χρηματοοικονομικός σύμβουλος ή μακροπρόθεσμος επενδυτής δεν υπάρχει λόγος να το διατηρείτε στο χαρτοφυλάκιό σας».

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι έγινε πολύς λόγος για τα νέα spot bitcoin ETFs, με τη SEC, παρά την αντίθεσή της, να ηττάται… Πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν τα spot bitcoin ETF είναι κατάλληλα για τους επενδυτές, λόγω του αυξημένου κινδύνου η τιμή αυτών των συχνά μη ρευστοποιήσιμων tokens να χειραγωγείται.

Επίσης, τίθενται ζητήματα φερεγγυότητας. Επισημαίνεται πως ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, η FTX, πτώχευσε πριν από έναν χρόνο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της Sam Bankman-Fried κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

Θα εγκριθεί…

Εμπειρογνώμονες του κλάδου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα εγκρίνουν το spot bitcoin ETF στις αρχές του 2024. Εάν συμβεί αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι τα ETF μελλοντικής εκπλήρωσης και τα spot ETF θα καταφέρουν να συνυπάρξουν. «Πιστεύω ότι οι έμπειροι επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο θα έλκονται πάντα από ένα προϊόν όπως το BITO» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ProShares, Michael Sapir, του οποίου η εταιρεία δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένα προϊόν spot. 

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων και οι υπηρεσίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που παρέχονται από έναν γνωστό χρηματοπιστωτικό ταχυδακτυλουργό προσφέρουν υποστήριξη στο μοντέλο στο προϊόν που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

«Υπάρχει κίνδυνος στην απευθείας επένδυση στην αγορά spot [σε αντίθεση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης BITO] που κατέχει η JPMorgan», είπε ο Peck, που επεσήμανε επίσης ότι το ίδιο το bitcoin είναι ήδη διαθέσιμο σε οποιονδήποτε έχει την τεχνική ικανότητα να δημιουργήσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Αυτό μετριάζει τις προσδοκίες για «γιγαντιαία οργανική ζήτηση » για spot ETF bitcoin. 

Η Ark Investment Management της Cathie Wood και η ελβετική 21Shares, που είναι μεταξύ των εταιρειών οι οποίες ελπίζουν να λανσάρουν ένα προϊόν spot, νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυκλοφόρησαν μια σειρά από πέντε ETF ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που υποδηλώνουν ότι τα ETF μελλοντικής εκπλήρωσης θα εξακολουθήσουν να έχουν ρόλο.

Η εφαρμογή spot ETF των δύο εταιρειών για bitcoin έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου, εν αναμονή της απόφασης της SEC. Η δυνατότητα για δώδεκα spot bitcoin ETFs αυξάνει την προοπτική σκληρών δικαστικών αγώνων με μήλον της Έριδος ζητήματα όπως η επωνυμία ή η τιμή ενός ETF. 

Μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποβάλει αίτηση για spot bitcoin ETF, η Grayscale θέλει να επανεφεύρει το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ETF (η αρχική άρνηση της SEC να επιτρέψει αυτόν τον ελιγμό προκάλεσε αγωγή εκ μέρους της Grayscale).

Η BlackRock, η Ark Investment Management, η Fidelity και η Invesco είναι επίσης μεταξύ των εκδοτών που περιμένουν να ακούσουν τα ευχάριστα για τα spot ETF τους από τη SEC.

Επειδή τα σε εκκρεμότητα προϊόντα είναι τόσο όμοια, οι χρεώσεις τους είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικό παράγοντα διαφοροποίησης, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος για τους επενδυτές, δήλωσε ο Bryan Armour, διευθυντής έρευνας παθητικών στρατηγικών για τη Βόρεια Αμερική. στο Morningstar. Σημείωσε δε ότι οι πάροχοι είναι πιθανό να παλέψουν για επενδυτές με χαμηλές χρεώσεις γιατί «αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times