Αντίστροφη μέτρηση για τον ΒΟΑΚ – Ποιο το χρονοδιάγραμμα

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΒΟΑΚ – Ποιο το χρονοδιάγραμμα
Κρήτη Χανιά Photo: pixabay.com
Το τμήμα Χανιά - Χερσόνησος θα είναι ένας αυτοκινητόδρομος με διόδια μήκους περίπου 163 χλμ. ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί βάσει σύμβασης παραχώρησης.

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο διαγωνισμός για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και συγκεκριμένα για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός, που αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του άξονα, θα βάλει μπρος το δυτικό τόξο του ΒΟΑΚ έως τον κόμβο Χερσονήσου.

Το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος θα είναι ένας αυτοκινητόδρομος με διόδια μήκους περίπου 163 χλμ. ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί βάσει σύμβασης παραχώρησης. Το έργο περιλαμβάνει 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ, 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος, 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Ο διαγωνισμός πέρασε στην β’ φάση τον περασμένο Δεκέμβριο και στη διεκδίκησή του συμμετέχουν οι: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και οι κοινοπραξίες Vinci Highways S.A.S. – Vinci Concessions S.A.S και Μυτιληναίος – Acciona Concesiones.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των συνολικά 427 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται και στα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ.

Η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει χωριστεί σε τρια διακριτά μέρη: το πρώτο είναι η τμήμα της παραχώρησης μεταξύ Χανίων και Χερσονήσου, το δεύτερο είναι η ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το τρίτο είναι το δημόσιο έργο στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκ των τριών διαγωνισμών του έργου. Ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για το ανατολικό τμήμα του άξονα από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Στο τμήμα, από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη, που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, ανάδοχος αναδείχτηκε το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Στην πλήρη ανάπτυξη του ο ΒΟΑΚ θα μετρά περίπου 300 χλμ. σε ενιαία χάραξη και θα συνδέει το δυτικό άκρο του νησιού με το ανατολικό. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα υπερβαίνει τα 2,4 δις. ευρώ. Το δε χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει ότι έως το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν ολόκληρα τα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη και Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος και να έχει κατασκευαστεί το 15% του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: