Αντίθετο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Αντίθετο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο
epa06574135 Crude steel is melted in the steel plant of German corporation ThyssenKrupp in Duisburg, Germany, 07 April 2017 (re-issued 02 March 2018). Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Το Επιμελητήριο προτρέπει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει το θέμα και ταυτόχρονα την ΕΕ να δει το θέμα με την δέουσα προσοχή.

Την αντίθεσή του στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε., εξέφρασε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συντάσσεται και συμπορεύεται με τα Αμερικανικά- Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια που εκφράζουν την αντίθεση τους στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών σε εισαγωγές από την Ε.Ε. αλουμινίου και χάλυβα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, ενώ προτρέπει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει το θέμα και ταυτόχρονα την ΕΕ «να δει το θέμα με την δέουσα προσοχή και ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στις όποιες ενέργειες αναλάβει».

«Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία συνεχής και αυξανόμενη εμπορική διαμάχη πάνω στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις και ειδικά στην απασχόληση, στις επενδύσεις και στην ασφάλεια», τονίζει στην ίδια ανακοίνωση το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και προσθέτει:

«Θεωρούμε ότι η ΕΕ πληροί τα κριτήρια για μία μόνιμη εξαίρεση από δασμούς. Η ΕΕ δεν αποτελεί επ΄ουδενί καμία απειλή για την οικονομία και ασφάλεια των ΗΠΑ και συνεπώς δεν μπορεί να είναι αποδέκτης τέτοιων μέτρων. Τονίζουμε ότι, στα μέτρα αυτά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου. Ελπίζουμε λοιπόν και προσβλέπουμε ότι και τα δύο μέρη θα εργαστούν για να μειώσουν άμεσα τις εντάσεις όπως και θα συνεργαστούν για να επιλύσουν το κεντρικό θέμα της υπερπαραγωγής και υπερπροσφοράς. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού δράση για να συζητηθούν άδικες και αθέμιτες, ενίοτε, εμπορικές πρακτικές τρίτων χώρων, όπως και για την βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».