Απάντηση Ντάισελμπλουμ σε Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα

Απάντηση Ντάισελμπλουμ σε Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα
epa05167814 Dutch finance minister and President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem attends a hearing by European parliament committee on economic and monetary affairs in Brussels, Belgium, 18 February 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Σαφής αναφορά για έλλειψη εμπιστοσύνης Ελλάδας - θεσμών από τον επικεφαλής του Eurogroup.

Έμμεση απάντηση στην πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Ουάσινγκτον.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν είναι ρεαλιστικός μεσοπρόθεσμα, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού και πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι πολύ σημαντικός.

«Θα είναι ηρωικό, αλλά είναι εφικτό να πιάσουμε το στόχο αυτό το 2018», τόνισε και χαρακτήρισε εύλογο τον προβληματισμό του ΔΝΤ για το πώς θα καταστούν διατηρήσιμα αυτά τα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος στη διάρκεια 30 ετών. «Υπάρχει ένα ρίσκο εκεί το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε αυστηρό μήνυμα και στην Αθήνα, λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη», υπογραμμίζοντας ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη βουλή χρειάζονται τροποποιήσεις.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Peterson Institute για να συμπληρώσει ότι στην Ουάσιγκτον δεν θα ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Eurogroup.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν στην αμερικανική πρωτεύουσα συζητήσεις για το ελληνικό χρέος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Eurogroup ήδη από το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είπε πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα εξεταστεί το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα θα ληφθούν από την ευρωζώνη για να μειωθεί το βάρος του χρέους.

Για το περιεχόμενο των επαφών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως θα γίνει μια συζήτηση στην οποία θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για το που βρίσκεται η αξιολόγηση και ποια πρόοδος έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Θα δω τον Έλληνα συνάδελφο μου, θα δω την Κριστίν Λαγκάρντ, θα δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπάρχει μια επίσημη συζήτηση που θα γίνει εδώ. Στο Eurogroup στο Άμστερνταμ θα το συζητήσουμε πιο επίσημα», τόνισε.