Απάντηση Παπανδρέου στον Σημίτη για το μνημόνιο

Απάντηση Παπανδρέου στον Σημίτη για το μνημόνιο
Οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (Α) και Κώστας Σημίτης (Δ) συνομιλούν σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013. Το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, διοργανώνουν στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου, διήμερο Πολιτικό - Επιστημονικό Συμπόσιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου προέκυψε με αφορμή την κριτική του Κ. Σημίτη προς τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία ήταν απροετοίμαστη η κυβέρνηση το 2009 και αποδέχθηκε το πρώτο μνημόνιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το γάντι και απάντησε αφήνοντας υπονοούμενα για το χρονικό σημείο στο οποίο έγινε η παρέμβαση Σημίτη.

Ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην ιστοσελίδα Capital.gr, επισημαίνει μεν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρουσε έγκαιρα το καμπανάκι κινδύνου για την Ελλάδα το 2009, επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες για την δημοσιονομική εκτροπή της κυβέρνησης Καραμανλή που προκάλεσε έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ, ωστόσο, σημειώνει ότι και η μετέπειτα ελληνική κυβέρνηση, του Γ. Παπανδρέου, ήταν απροετοίμαστη. «Πιστεύω ότι μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία», τονίζει και προσθέτει: «Όλη η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι στο πρώτο μνημόνιο, δεν αναφέρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα».

Γιατί επέλεξε αυτήν την στιγμή διερωτάται το ΚΙΔΗΣΟ

Στην απάντηση του γραφείου Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ διατυπώνονται πολλά «αν» στην Ελλάδα και την Ε.Ε., τα οποία δεν υφίσταντο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία, εν αντιθέσει με τη δική του περίοδο που συνέπεσε με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Επίσης, τονίζεται ότι, η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, επειδή δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από τους Ευρωπαίους για την στήριξη της και γιατί η Κομισιόν έκλεισε τα μάτια στο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων το 2009. Σε εκείνο το σημείο το Κίνημα δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η προσφυγή στο Μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές όταν γίναμε μέλη της Ευρωζώνης.

Αίσθηση προκαλούν και τα υπονοούμενα για το χρονικό σημείο στο οποίο έγινε η παρέμβαση Σημίτη. «Το γεγονός ότι, η συνέντευξη του κ. Σημίτη έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά τη θετική εξέλιξη της συμπόρευσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Τα προσπερνάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην συνέντευξή του ο Κώστας Σημίτης μιλάει για όλα. Για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, τα λάθη και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλεί «άσχετο» τον Γιάννη Βαρουφάκη, σχολίαζε την πολιτική παθογένεια στη χώρα, που γεννά τύπους σαν τον Ανέστη Σώρρα, την μεταρρύθμιση στη Παιδεία που δεν προχώρησε, την ανεργία, το Κυπριακό και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τις διεργασίες που αναμένονται στην Ευρώπη, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία.