Απαντήσεις από Ρεπούση, Κικίλια και Καπερνάρο για τα εμβάσματα

Απαντήσεις από Ρεπούση, Κικίλια και Καπερνάρο για τα εμβάσματα

Οι τρεις βουλευτές απαντούν στα δημοσιεύματα που τους θέλουν να έχουν στείλει στο εξωτερικό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Κικίλιας και Μαρία Ρεπούση είναι οι τρεις βουλευτές που ελέγχονται για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση που το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως στον πρώτο έλεγχο της αρχικής λίστας με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων για 24.710 περιπτώσεις βρέθηκαν τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση, καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΕΔΕ για τη διαρροή
Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΓΓΔΕ, θα διενεργηθεί άμεσα ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της «διαρροής» σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών, με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών.

Διαβάστε ακόμη: Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ για τα εμβάσματα βουλευτών

Οι απαντήσεις των βουλευτών
«Για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου, εστάλησαν τα εμβάσματα στο εξωτερικό», απάντησε, με δήλωσή της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Η κα Ρεπούση υποστηρίζει ότι τα εμβάσματα καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές δηλώσεις της και ήδη έχει προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της χώρας.

Ακόμη αναφέρει ότι αφού εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες των οικείων της, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.

Με ανάρτησή του στο Twitter και με ανακοίνωση, ο Βασίλης Κικίλιας διαψεύδει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο φέρεται να έχει στείλει έμβασμα στο εξωτερικό που δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες του.

«Όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό μου είναι απολύτως ψευδή! Για θέματα ηθικής και νομιμότητας δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου!» αναφέρει στο Twitter και σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι με έκπληξη διαβάζει τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Εξηγεί επίσης ότι τα χρήματά του προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική), ότι είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, ότι βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες του.

«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψή μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπό μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου», προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ.

Αιχμές για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του ενόψει των δημοτικών εκλογών, άφησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να «αποκαλυφθούν τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του».

Ο κ. Καπερνάρος σε δήλωσή του τονίζει πως «αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά», ενώ κάνει λόγο για μια νόμιμη συναλλαγή ενός ποσού φορολογημένου.

Αφού υπενθυμίζει πως αρχικά κατηγορήθηκε για 5,5 εκατομμύρια φοροδιαφυγή, και -όπως είπε- «το ποσό αυτό απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν είναι αληθές (το γνωρίζουν και οι ίδιοι) αλλά στο τέλος του ελέγχου θα ξαναμιλήσουμε», πρόσθεσε πως για το ποσό που έχει μείνει και δεν έχει καμία σχέση με 5,5 εκατομμύρια, έχει προσφύγει ήδη στην δικαιοσύνη.

Αναφορικά με την υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεται σήμερα, ο κ. Καπερνάρος τόνισε ότι το Φεβρουάριο του 2009 -διάστημα που βρίσκονταν εκτός Βουλής- έκανε αίτηση, μέσω Ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγο του.

«Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά) τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται», δήλωσε ο κ. Καπερνάρος και πρόσθεσε πως επανειλημμένως «και φορτικά» έχει γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ότι «για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει».

«Γιατί άραγε, αντ’ αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία, άλλωστε, έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;», ρωτησε και κατέληξε:

«Δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι, τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια».