Απευθείας επαφές Ρωσίας – Ουκρανίας για επίλυση της κρίσης

Απευθείας επαφές Ρωσίας – Ουκρανίας για επίλυση της κρίσης

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ έφτασαν στο Κίεβο κι αναμένεται να βρεθούν από αύριο στην Κριμαία.

Η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Εξάλλου ο Γιατσενιούκ σημείωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία

Άφιξη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει αφιχθεί στη χώρα, και πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

«Μία αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο, αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Παρούμπι και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη αλλά σταθερή».

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν πως η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: «Κουνάει μαντήλι» στην Ευρώπη η Gazprom;

Επαφές Κίνας – Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα και οι θέσεις τους στο θέμα είναι «κοντινές», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες ελπίζουν πως «θα ληφθούν βήματα από τη ρωσική ηγεσία τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση της (…) έντασης και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters