Απέκτησε ανταγωνιστή από τη Ρωσία το iPhone;

Απέκτησε ανταγωνιστή από τη Ρωσία το iPhone;

Το πρωτοποριακό YotaPhone 2 έκανε ήδη «ντεμπούτο» στο Λονδίνο και ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερες αγορές. 

Είναι λεπτό και ελαφρύ, παρά το ότι έχει διπλή οθόνη αφής: μία full HD 5 ιντσών μπροστά και μία ασπρόμαυρη e-reader 4,7 ινστών στο πίσω μέρος, με 235 ppi και λειτουργία always-on για συνεχή ροή posts, sms, alerts και emails χωρίς να απαιτείται «ξεκλείδωμα» της οθόνης!

Τρέχει λειτουργικό Android 4,4. Διαθέτει 2GB RAM and 32GB, τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 και δύο κάμερες: 8MP η πίσω και 2,1MP η μπροστινή. Ενώ χάρη στην χαμηλής κατανάλωσης πίσω οθόνη του οι κατασκευαστές του YotaPhone 2 υπερηφανεύονται ότι μπορεί να έχει αυτονομία κοντά στις έξι ημέρες!

Όλα αυτά τα ωραία δεν είναι προϊόν της Apple ή της Samsung, αλλά της ρωσικής εταιρείας Yota Devices, που λάνσαρε προ ημερών το νέο smartphone της στο Λονδίνο και τώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς αφενός για τις 27 του μήνα και την επίσημη πρώτη του στη Μόσχα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου για τον Ιανουάριο οπότε το YotaPhone 2 θα βγει στη διεθνή αγορά, στοχεύοντας κυρίως στην αχανή και αναδυόμενη αγορά της Ασίας.

Κατά τον Βλαντ Μαρτίνοφ, δημιουργό του πρώτου YotaPhone και διευθύνονται σύμβουλο της Yota Devices, το νέο smartphone της εταιρείας αποτελεί μία επικαιροποιημένη απάντηση στον σύχρονο τρόπο ζωής και στην άμεση πια αλληλεπίδραση της τεχνολογίας με την καθημερινότητά μας.

Κατά το Κρεμλίνο ωστόσο το YotaPhone 2 είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία τεχνολογική πρωτοπορία «made in Russia». Τα ρωσικά ΜΜΕ το έχουν ήδη βαφτίσει «το ρωσικό iPhone» και το έχουν αναγάγει σε σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

Το διαφημίζει μέχρι και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας φανατικός θαυμαστής και χρήσης του -τον περασμένο μήνα μάλιστα δώρισε δύο YotaPhone 2 στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ το προμοτάρει συχνά-πυκνά στο Instagram. Ενώ ο φιλορώσος Τσετσένος πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ ζήτησε δημόσια από τους Ρώσους να αλλάξουν αμέσως τα iPhone τους με τον εγχώριο ανταγωνιστή, σε ένδειξη «αγάπης για τη χώρα».

Όμως η ιστορία της Yota Devices έχει άλλα να μαρτυρήσει. Όταν ο Βλαντ Μαρτίνοφ αναζητούσε π.χ. επενδυτές για το πρώτο YotaPhone, το ενδιαφέρον στη Ρωσία ήταν χλιαρό, σε αντίθεση με την Σιγκαπούρη και την εταιρεία IP που έσπευσε να τον στηρίξει.

Σήμερα η Yota Devices είναι περισσότερο μία διεθνής, παρά μία ρωσική εταιρεία: διατηρεί γραφεία στη Φρανκφούρτη, στο Όουλου της Φινλανδίας, στη Σιγκαπούρη και στο Τορόντο. Από τα 150 άτομα που απασχολεί διεθνώς (εκ των οποίων 15 προέρχονται από την Blackberry), το 70% βρίσκεται εκτός της ρωσικής επικράτειας.

Ενώ σχεδιάζει να μεταφέρει σύντομα την έδρα της στον Καναδά «λόγω της χαμηλότερης φορολόγησης και της κρατικής υποστήριξης, μαζί φυσικά με τις καλύτερες προοπτικές στην προσέκλυση ταλέντων», εξηγεί στην Financial Post ο ίδιος ο Μαρτίνοφ.

Στα σχέδια της Yota Devices για το 2015 είναι η συγκέντρωση 100 εκατ. δολ. σε κεφάλαια με τη βοήθεια της καναδικής επενδυτικής Jacob Securities, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο εισόδου της στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Προς το παρόν, ωστόσο, το ενδιαφέρον των στελεχών της μονοπωλούν οι προοπτικές του YotaPhone 2, που έχει εισπράξει ποικίλες κριτικές και αναμένεται να διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά στην τιμή των 699 ευρώ. Ούτε καν… 700 ευρώ!