Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ και ο «φορολογικός θάνατος»

Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ και ο «φορολογικός θάνατος»

Οι επιπτώσεις της απενεργοποίησης ΑΦΜ σε εταιρείες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη.

«Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ ισοδυναμεί με αιφνίδιο «φορολογικό θάνατο» μίας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτείται ψύχραιμη σκέψη, ενώ είναι επιβεβλημένος ο προσδιορισμός της βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής και ο διαχωρισμός της από την εντός κρίσης φοροαδυναμία».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης για τις επιπτώσεις της απενεργοποίησης ΑΦΜ σε εταιρείες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον ΑΦΜ τους, δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα.

Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «γίνεται ακόμα πιο σκληρό, αφού με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός της επιχείρησης, σε χέρια τρίτων, και τη δέσμευση χρημάτων σε λογαριασμούς όψεως, ουσιαστικά καλύπτει κάθε πτυχή του κύκλου συναλλαγών μιας επιχείρησης, διακόπτοντας κάθε νόμιμη οικονομική της δραστηριότητα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων το “πάγωμα” του ΑΦΜ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως “οικονομική φυλάκιση” σε αντικατάσταση της προσωποκράτησης των οφειλετών» αναφέρει ακόμα ο Κ. Κορκίδης και καταλήγει:

«Εάν το υπουργείο υιοθετούσε τη μηνιαία ηλεκτρονική παρακολούθηση του ΑΦΜ μεσαίου και υψηλού κινδύνου οφειλετών, καθώς και διαδικασίες αυτόματης ένταξης των φοροοφειλετών στη διαδικασία ρύθμισης των 48 δόσεων, θα περιόριζε σημαντικά τις απώλειες εσόδων του δημοσίου από φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα διαχώριζε την πρόθεση από την αδυναμία πληρωμής και τη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής φόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το Ε.Β.Ε.Π. εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή του σε τέτοιες αναποτελεσματικές κινήσεις, καθώς αποτελούν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων χρεωμένων επιχειρηματιών, αλλά και πολλών άλλων ΜμΕ που συναλλάσσονται μαζί τους».