Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Κλειστοί οι δρόμοι

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη – Κλειστοί οι δρόμοι
ÄéáäçëùôÝò óõììåôÝ÷ïõí óå óõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò, óôï ðëáßóéï 24ùñçò ðáíåëëáäéêÞò áðåñãßáò, ÔåôÜñôç 28 Öåâñïõáñßïõ 2024. Óå áðåñãéáêü êëïéü óÞìåñá ç ÷þñá, ëüãù ôçò 24ùñçò áðåñãßáò ðïõ êÞñõîáí ç ÁÄÅÄÕ, ôï Åñãáôéêü ÊÝíôñï ÁèÞíáò, ôï ÐÁÌÅ, ÅñãáôéêÜ ÊÝíôñá êáé Ïìïóðïíäßåò ôïõ éäéùôéêïý êáé äçìüóéïõ ôïìÝá. Ïé åñãáæüìåíïé óôïí êëÜäï ôùí ìåôáöïñþí óõììåôÝ÷ïõí óôçí 24ùñç áðåñãßá «ùò Ýíäåéîç ôéìÞò êáé óåâáóìïý óôç ìíÞìç ôùí èõìÜôùí, ìå áöïñìÞ ôç óõìðëÞñùóç åíüò Ýôïõò áðü ôçí ôñáãùäßá ôùí Ôåìðþí, æçôþíôáò ôçí ðëÞñç äéáëåýêáíóç ôùí áéôéþí». ÄåìÝíá áíáìÝíåôáé íá ðáñáìåßíïõí ôá ðëïßá ðïõ áíá÷ùñïýí óÞìåñá áðü ôá ëéìÜíéá ôïõ ÐåéñáéÜ, ôçò ÑáöÞíáò êáé ôïõ Ëáõñßïõ. Ïé åñãçáæüìåíïé ìåôáîý Üëëùí äéêåäéêïýí áõîÞóåéò ôùí ìéóèþí, ëÞøç áðïôåëåóìáôéêþí ìÝôñùí ãéá ôçí áíôéìåôþðéóç ôçò áêñßâåéáò êáèþò êáé ôçí åðáíáöïñÜ ôùí Óõëëïãéêþí ÓõìâÜóåùí Åñãáóßáò êáé ôùí Äþñùí óôïí äçìüóéï ôïìÝá. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδιας» η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί αυτή την ώρα απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος διεκδικώντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Χειρόφρενο τραβούν, Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών».

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Ακινητοποιημένα θα είναι καθ’ όλη την ημέρα Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Τρένα – Προαστιακός

Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

  • ‘Αμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.
  • Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ) θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30′ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Κανονικά οι πτήσεις – Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Παράνομη κρίθηκε η απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα (Τετάρτη, 28/2) οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και η ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ, μετά από προσφυγή της διοίκησης στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις εξαγγελίες συμμετοχής των ΕΕΕΚΕ, ΟΣΥΠΑ, ΕΝΗΜΑΕΚ και ΑFISO ( Εργαζομένων στην ΥΠΑ) στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Μετά την απόφαση αυτή κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air.

Ειδικότερα, η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:Για την AEGEAN:801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: